út., 5. listopad 2019 23:00

Slavná videoherní série čelí kontroverzi

Problémy, neproblémy, za první tři dny utržilo nové COD rekordních 600 milionů dolarů Problémy, neproblémy, za první tři dny utržilo nové COD rekordních 600 milionů dolarů Zdroj: Activision
V Urkistánu vře občanská válka. Že jste tento název ještě nikdy neslyšeli? Není se čemu divit, jde totiž o fiktivní blízkovýchodní stát ztvárněný v nejnovějším dílu střílečky Call of Duty. Dosud by bylo všechno v pořádku, vždyť zcela vymyšlené země jako např. Wakanda z komiksu o Black Pantherovi nebo Dinotopie vzešlá z hlavy Jamese Guenye patří k zábavnému průmyslu odnepaměti. Problém však tkví v tom, že zmíněný konflikt až nápadně připomíná současné dění v Sýrii, ba co víc, jako hlavní zlo je vyobrazeno Rusko.

Přitom východní velmoc je proslulá tím, že si ji tvůrci her, ale také filmů nebo seriálů propůjčují a zobrazují jako tu zlou stranu, kterou je potřeba zastavit. V zatím posledním přírůstku do dlouhotrvající série Call of Duty s podtitulem Modern Warfare vystupuje ruský generál Barkov, na jehož rozkazy jsou mučeni a odpravování urkizští civilisté. Takovéto vyobrazení vlastního národa se ruským hráčům nezamlouvá ani v nejmenším.

Vlně nevole si všimla i tamější média, která se do tvůrců z Infinity Ward pustila nevybíravým způsobem. Viní je z anti-ruské propagandy či politické manipulace. „Grafická stránka hry je pěkná. Zápletka je ale odporná propaganda a lež,“ napsal jeden z uživatelů stránky Metacritic. Celkové skóre playstationové verze pak od hodnotících činí 3,2/10, což tento díl řadí mezi ty nejhorší.

Populární ruský streamer Ilya Davydov, uzavřel s vydavatel Activision šestiměsíční smlouvu na vysílání Modern Warfare. Ovšem když zjistil, jakým způsobem se Ruská federace ve hře chová, raději ze smlouvy vycouval. „Jakmile začala příběhová kampaň zobrazovat scény, v nichž jsou Rusko a její armáda prezentováni jako váleční zločinci, rozhodl jsem se, že takový obsah na svém kanále ukazovat nechci,“ prozrazuje Davydov skrze email Washington Post a vyzývá ostatní nespokojené k bojkotu.

Zobrazeno 946 krát
Naposledy upraveno: so., 9. listopad 2019 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste