pá., 13. listopad 2015 10:52

Slavnostní otevření vítkovického stadionu se blíží

Ostrava - Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích se po nákladné rekonstrukci dočká svého slavnostního otevření. Stane se tak dnes v 18 hodin v prostorách takzvané Černé perly v hlavní tribuně stadionu před mezistátním fotbalovým zápasem Česko - Srbsko. K výkopu utkání dojde v 20.30 hodin.

Ostrava zahájila první etapu rekonstrukce stadionu v září 2012 a ukončila ji kolaudací v červnu 2013. Opravy zahrnovaly mimo jiné výstavbu nové východní tribuny, přeměnu hřiště, položení nového trávníku a tartanu, rekonstrukci komunikací a inženýrských sítí a osvětlení. Celková cena první etapy výstavby dosáhla částky 507 milionů korun. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přispělo dotací ve výši asi 43,5 milionů korun.

Navazující etapa započala loni v dubnu a skončila letos v září. Spočívala ve výstavbě jižní a severní tribuny, rekonstrukci západní tribuny i dalších objektů. Její cena se dnes odhaduje na 478 milionů.

„V současné době má stadion maximální kapacitu 15 tisíc sedících diváků a splňuje veškeré podmínky a certifikace ke konání národních a mezinárodních sportovních akcí v atletice a ve fotbale. Mítink Zlatá tretra Ostrava má díky stadionu možnost proniknout mezi elitní mítinky Diamantové ligy. Ostrava bude navíc v roce 2018 pořádat Kontinentální pohár v atletice. Městský stadion splňuje také přísná kritéria FAČR, UEFA a FIFA pro pořádání prvoligových, mezinárodních pohárových a mezistátních fotbalových zápasů. Potvrzením je páteční přátelský zápas Česka se Srbskem,“ uvedl pro web Ostrava.cz primátor města Tomáš Macura.

Ostrava bude mezistátní zápas A mužstev hostit potřinácté v historii. První zápas se na vítkovickém stadionu konal v říjnu 1949. ČSR tehdy porazila Polsko 2:0, a potěšila tím 38 tisíc diváků. Naposledy si pak český reprezentační tým zahrál v Ostravě na Bazalech v srpnu 2000, kdy prohrál se Slovinskem 0:1.

Zobrazeno 2976 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:33
Pro psaní komentářů se přihlaste