st., 5. květen 2010 15:49

Slavnostní znovuotevření olomouckého Infocentra

Olomouc - Po tříměsíční rekonstrukci se konečně otevřelo Informační centrum na Horním náměstí. Za doprovodu cimbálové muziky olomoučtí hodnostáři slavnostně přestřihli červenou stužku a oficiálně tak představili nové informační centrum veřejnosti.

Ceremoniál se odehrál v podloubí radnice dnes 5. května a to přesně v pravé poledne. Po symbolickém stříhání pozvali radní všechny přítomné dovnitř na první veřejnou prohlídku. Přichystáno bylo jídlo i pití, každý si mohl nabídnout cokoliv z poskytovaných alkoholických nápojů či jednohubek nebo koláčků. Po úvodním slově pracovnice infocentra byla účastníkům akce představena novinka v podobě multimediálního průvodce. Olomouc je druhé město v České republice, kde se průvodce zavádí. Z evropských měst ji používají metropole jako Berlín nebo Paříž.

Multimediální průvodce je aplikace, která bude volně dostupná ke stažení a kterou si včetně přístroje budou moci turisté v olomouckém IC zdarma zapůjčit. Obsahuje mapy, podle nichž můžete Olomouc procházet. Ty jsou doprovázeny informacemi o jednotlivých památkách trasy a fotogaleriemi. Nové informační centrum se také může pyšnit ojedinělým tvarůžkovým automatem, který navrátil jedinečnou tradici tvarůžků přímo na místo jejího vzniku. Je druhým exemplářem na světě, ten první stojí v Lošticích. Automat nabízí nejrůznější pochutiny z tvarůžků, a dokonce za příznivé ceny.

Prostory IC Olomouc se začaly opravovat na začátku února. Celý projekt se pohybuje v řádu miliónů, konkrétně 3,1 mil. korun. Z 85 % je spolufinancován Regionálním operačním programem EU, a tak město Olomouc muselo uhradit pouze 900 tis.korun. Zvenku rekonstrukce příliš patrná není, došlo pouze k výměně obloukových oken a dveří. Oproti tomu interiér je k nepoznání. Je vybaven novým nábytkem, laděným do šedo-červené, a moderní počítačovou technikou.

Celkový dojem z rekonstrukce je podle slov přítomných velmi působivý.

 

Zobrazeno 2202 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste