po., 15. duben 2019 20:25

Slůvko ÁÁÁCh nemusíte jenom křičet, v opavském Domě umění ho můžete i vidět

Plakát ÁÁÁch se stal dominantou výstavy Plakát ÁÁÁch se stal dominantou výstavy Zdroj: webové stránky opavského Domu umění
Opava - Přes dvě stě filmových výtvarných plakátů je k vidění v rámci výstavy ÁÁÁCH v opavském Domě umění. Všechny plakáty pocházejí z doby Československa a návštěvníci mezi nimi najdou kousky od významných českých umělců. Celá výstava potrvá až do 16. června a zájemci ji mohou navštívit od úterý do neděle v čase od 10 hod. do 18 hod.

Mezi dominantu výstavy se řadí plakát s názvem ÁÁÁch, podle kterého se celá akce jmenuje. Za zmínku ale také stojí i další kousky, které vyobrazují slavné tituly, jako jsou Perličky na dně nebo Něžná. "Součástí výstavy jsou například i plakáty na dva ze tří českých Oscarových filmů - Obchod na korze a Ostře sledované vlaky,“ doplňuje pro Týden.cz mluvčí Opavské kulturní organizace Petra Špornová. Mezi slavnými autorskými jmény najdeme Jiřího Šlitra, Káju Saudka, Adolfa Borna a další. Zajímavostí je, že expozice obsahuje i pracovní verzi neschváleného plakátu na Ptáky od Alfreda Hitchcocka.

I když expozice představuje jen díla z 60. a 70 let minulého století, má gigantický rozmach. Ve třech patrech se nachází přes dvě stě plakátů ve formátu A1. Navíc každé patro je jinak zaměřené. „Profily jednotlivých výtvarníků naleznete v přízemí. V prvním patře se představí plakáty k slavné Československé nové vlně a plakáty k Československým kultovním filmům. Druhé patro tvoří plakáty k zahraničním filmům, které uvedla československá kina v 60. a 70. letech,“ upřesňuje kurátor výstavy Pavel Rajčan. Všechny kousky pocházejí z filmové galanterie Terryho ponožky.

„V tehdejším Československu vládla specifická atmosféra, kdy takřka neexistovala komerční reklama ani trh, a tak vznikaly filmové plakáty naprosto odlišné od soudobé tvorby, jež existovala v ostatních zemích Evropy s výjimkou Polska,“ osvětluje kurátor ojedinělost československých plakátů.

 

 

Zobrazeno 1616 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2019 22:48
Pro psaní komentářů se přihlaste