ne., 7. červen 2020 14:59

Smrt George Floyda: Nejenom ve Spojených státech se protestuje

Protest v Londýně Protest v Londýně Zdroj: https://www.flickr.com / Jimmy Rage
Londýn - Tisíce lidí v Londýně se připojilo k protestům týkajících se smrti Afroameričana George Floyda. Ten byl usmrcen 25. května bělošským policistou Derekem Chauvinem, který mu osm minut klečel na krku i přes to, že Floyd tvrdil, že nemůže dýchat. Po jeho smrti se po celých Spojených státech amerických zvedla obrovská vlna protestů.

Dav tisíců protestujících ve středu odpoledne v Londýně pochodoval z Hyde Parku centrem města k Trafalgarskému náměstí. U sídla britského premiéra, v ulici Downing Street, vypukla menší potyčka mezi protestujícími a policií. Z větší části šlo ale o pokojný protest.

Zpravodajský web BBC uvedl, že premiér Boris Johnson ve středu řekl, že smrt George Floyda byla „děsivá a neospravedlnitelná." Premiér také uvedl, že „lidé mají právo protestovat," ale vyzval je, aby protestovali v klidu, a v souladu s opatřeními proti probíhající pandemii koronaviru. Organizátoři protestu se pokusili tato opatření uplatnit, ale po chvíli začalo být samotné dodržování prakticky nemožné vzhledem k velkému počtu protestujících.

Smrt George Floyda měla velký dopad na mnoho lidí po celém světě. Protesty proti rasismu se během chvíle rozšířily z Minneapolisu do několika dalších amerických měst a následně do Austrálie, Francie, Nizozemska, na Nový Zéland a do mnoha dalších zemí. 

Zobrazeno 1280 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. červen 2020 16:34
Pro psaní komentářů se přihlaste