ne., 4. prosinec 2016 11:37

Smutná zpráva pro všechny fanoušky Blue Effect

Radim Hladík Radim Hladík Zdroj: Wikimedia Commons
Praha - Dnes zemřel kytarista a skladatel Radim Hladík. Podlehl fibróze plic, se kterou v posledních letech bojoval. Do kytarového nebe odešel v 69. letech.
Blue Effect - Slunečný hrob Gabriel Poledňák

Jeho poslední koncert se uskutečnil 14. září v Praze, kde však už jako několik koncertů předtím hrál s kyslíkovým přístrojem. Po skončení koncertu ho vyčerpaného odvezli na jednotku intenzivní péče, kde čekal na transplantaci plic. 

V patnácti letech začal hrát na kytaru ve skupině Komety. Také byl členem beatové kapely The Matadors. Kritici ho považují za jednoho z nejlepších českých kytaristů, dostal také ocenění kytarista a beatová osobnost rocku. U publika si získal respekt za své jevištní triky - hraní s kytarou za krkem a technickými vymoženostmi. Jako první v Československu používal booster. V roce 1968 stál u zrodu kapely Blue Effect, ve které se po odchodu Vladimíra Mišíka stal vůdčí osobností. Ve svém původním složení kapela fungovala až do roku 1990. V roce 2004 se Radim Hladík obklopil mladými muzikanty a kapelu obnovil. Po dvou letech vstoupil do Síně slávy hudebích cen Anděl - jako první ryzí instrumentalista. V roce 2013 ho poslanci ODS navrhli na státní vyznamenání. Samotná kapela vydala 9 studiových alb a to v rozpětí let 1970 až 1981. Nejvíce se asi posluchačům do paměti vryla písnička Sluneční hrob. 



 

Zobrazeno 2114 krát
Naposledy upraveno: ne., 4. prosinec 2016 17:36
Pro psaní komentářů se přihlaste