čt., 18. říjen 2018 15:29

Socha Věry Špinarové zvedla velkou vlnu nevole

Socha Špinarové. Socha Špinarové. Zdroj: Zdroj: ČTK
OSTRAVA - Ostravští obyvatelé v úterý odpoledne odhalili sochu zpěvačky Věry Špinarové, která zemřela vloni 26. března ve věku 65 let. Sochu vytvořil sochař David Moješčík na přání městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Avšak odhalení sochy se neslo v různém duchu, protože jak široká tak umělecká veřejnost se rozdělila na dva tábory. Jedním se socha totiž líbí a druhým ne. Lidé tvrdí, že se socha zesnulé zpěvačce ani trochu nepodobá a že jde o zneuctění její památky. Dokonce vznikla na sociální síti petice, kde lidé žádají o odstranění sochy.

Úterního odhalení se zúčastnilo mnoho lidí včetně autora Davida Moješčíka a starostky městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petry Bernfeldové. Syn Špinarové Adam Pavlík se z odhalení omluvil a neúčastnil se jej, protože nesouhlasí se ztvráněním podoby své matky. "Vnímám to jako hroznou ostudu. Radnice mě oslovila s tím, že navrhují vznik sochy, což jsem oceňoval, protože si myslím, že si to máma zaslouží. Pak už se mi ale nikdo neozval, až když už byla socha hotová. Říkal jsem sochaři, že takhle matka nevypadala a že s tím nesouhlasím," řekl Pavlík serveru novinky.cz. Nejlepší by podle něj bylo sochu odstranit a nahradit novou. Jenže autor sochy David Moješčík si za svým výtvorem stojí. "Strávil jsem na soše mnoho času, zhlédl jsem spoustu koncertů, filmů, dokumentů a prohlédl mnoho fotek. Věra Špinarová svou podobu také často měnila, nebylo jednoduché vše spojit dohromady," řekl serveru novinky.cz Moješčík.

Někteří obyvatelé Ostravy jsou také nespokojení s podobou bronzové sochy, která stojí na podstavci ve tvaru černé gramofonové desky a která vyšla obvod na bezmála 600 tisíc korun. "Myslím si, že jí to vůbec nevystihuje, není to ona. Tipla bych si, že to má špíše androidní rysy a navíc nesouhlasím s místem, kde ji postavili - na zastávce a poblíž bufetu," sdělila kolemjdoucí České televizi. "Myslím si, že by si zasloužila lepší pozici za to, co v životě dokázala," dodala přihlížející. Dokonce kolem sochy za jeden den vznikly nápisy z křídy, které upozorňují na nesouhlas. Můžeme mezi nimi najít například spojení jako "i mistr sochař se někdy utne", "Pokora? Takhle ne!" nebo "Je tohle umění?" Dokonce vznikla petice na odstranění sochy, která momentálně sčítá přes 970 podpisů.

K tématu se vyjádřl také primátor města Ostravy Tomáš Macura. "V tomto konrétním případě považuji za špatně i to, že nebylo náležitě komunikováno s rodinou. Když i syn se od toho distancuje, tak si myslím, že je to špatně. On to měl vidět jako první, měl mít možnost se k tomu vyjádřit," řekl Macura. "Paní starostka by se měla chytit za nos, a něco v té věci podiknout," dodal. Starostka Petra Bernefeldová pouze uvedla, že o odstranění sochy se neuvažuje a že sochař zachytl Špinarovou v různých etapách života. 

Zobrazeno 1983 krát
Naposledy upraveno: čt., 18. říjen 2018 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste