ne., 17. březen 2019 22:44

Souhrn Serie A: Milánské derby vyhrál Inter, Juventus poprvé padl, Schick musel strpět porážku

Lautaro Martinez proměňuje penaltu a vrací Interu dvoubrankové vedení Lautaro Martinez proměňuje penaltu a vrací Interu dvoubrankové vedení Zdroj: https://www.acmilan.com/en/news/serie-a/2019-03-17/ac-milan-suffer-derby-defeat
Itálie – Šlágrem 28. kola italské ligy bylo jednoznačně milánské derby, ze kterého vyšel jako vítěz Inter. Po divoké přestřelce nakonec vyhrál 3:2. Dosud neporažený Juventus překvapivě padl díky trefám Sturara a Panděva na hřišti Janova. Zaváhání využila díky dramatické výhře nad Udinese Neapol a alespoň stáhla propastnou ztrátu na obhájce titulu z Turína. Přímý boj o bytí a nebytí zvládlo doma Empoli, když udolalo Frosinone.

San Siro v Miláně přivítalo v nedělním večerním zápase tamní derby. Fanoušky po celém světě sledovaný mač začal pořádně zostra. Již ve třetí minutě nasměroval Inter k vítězství Matías Vecino. Ten zakončil akci, při které Perišić nacentroval do předbrankového prostoru, kde balon sklepl přímo k uruguayskému reprezentantovi Martinez a Vecino se nemohl netrefit.

AC bylo po rychlém inkasování jako opařené a dlouho si nemohlo vypracovat kloudnou příležitost. Až ve 24. minutě střílel nebezpečně Çalhanoğlu. Za sedm minut to však byl znovu Inter a znovu Vecino, kdo byl blíže vstřelenému gólu, jenže z úrovně penalty trestuhodně přestřelil. Do šaten odcházeli tedy šťastnější hráči Internazionale.

Po nudné první části přišel divoký závěr

Hned ve 46. minutě vyslal vstříc Donnarummovi technický pokus Gagliardini, brankář rossoneri tak tak dokázal zabránit navýšení náskoku. Ale po dalších pěti minutách byl krátký na hlavičku Stefana De Vrije po nakrátko rozehraném rohu a následném Politanově centru. Místo poklidného dohrání derby přišla dramatická zápletka. Čím dál víc aktivnější AC Milán snížil zásluhou Bakayoka, jenž si našel nákop Çalhanoğlua z trestného kopu.

Jenže ve snaze vyrovnat přišel při ojedinělém delším pobytu nerazzurri na útočné polovině penaltový faul Castilleja na Politana a Lautaro Martinez zvýšil na 3:1. To však nebylo zdaleka vše. V 72. minutě se po rozehrání od rohového praporku a několika odrazech prosadil Musacchio. AC se mohutně tlačilo za ziskem minimálně jednoho bodu, ale obrana Interu fungovala dobře. Do náznaku šance se dostali jen Piątek a Calabria, nicméně první jmenovaný minul a druhý trefil jen Handanoviće.

V posledních sekundách se přeci jen mohlo rozhodnout o dělbě bodů. Střela Cutroneho již překonala slovinského gólmana, z brankové čáry ji ovšem nakonec dokázal vykopnout D’Ambrosio. Inter tak může slavit zisk všech bodů a svého dnešního soka přeskočil na třetím místě tabulky.

Chiesův gól na body nestačil, Cagliari tudíž slaví překvapivou výhru

Víkendový program však započal již v pátek zápasem sestupem ohroženého Cagliari s o poháry usilující Fiorentinou. „Fialky“ přijely jako mírný favorit, na druhou stranu sardinský tým patří k nejlepším celkům celé ligy v domácím prostředí, kde nasbíral 24 bodů z dosavadních 30. A i v tomto utkání potvrdili dosavadní bilanci, když zvítězili 2:1.

Bezbrankový první poločas začal chybou gólmana Fiorentiny Terraciana, který podklouzl při malé domů, přičemž míč uzmul Joao Pedro a uklidil ho do sítě. Gól byl ale odvolán kvůli předchozímu faulu. Před přestávkou poté zaujal jen táhlý pokus Cacciatoreho a na straně hostí šance Mirallase.

Druhou půli opět otevřel kiks Terraciana, avšak Pavoletti trestuhodně minul. To ovšem domácí nemrzelo dlouho, když v 52. minutě zužitkoval Cacciatoreho přesný centr za obranu Pedro. Jen o dvě minuty později dal gól z nepřímého kopu téměř z poloviny hřiště Cigarini, rozhodčí bohužel nemohl branku uznat, jelikož míč nikdo netečoval. Pak se ale po standartní situaci prosadil kapitán Ceppitelli a podruhé rozjásal diváky v Sardegna Aréně. Ještě lépe pro Cagliari mohlo být v 75. minutě, jenže Pedro nastřelil jen břevno. Naopak se v úplném závěru po samostatném úniku prosadil Chiesa a upravil tak skóre na konečných 2:1. Tento výsledek hodně pomohl týmu ze Sardinie v tuhém sestupovém boji.

Bláznivý zápas v Sassuolu ovládla Sampdoria

Ve znovu nalezené formě hrající Sampdoria zavítala do Sassuola s jasnou ambicí zvítězit a od začátku tomu šla naproti. V 15. minutě Defrel rozjel akci nahrávkou na Gabbiadiniho, ten poslal přetažený centr na Quagliarellu, který sklepl balon zpět prvně jmenovanému, a francouzský útočník již neměl problém skórovat. Ve 36. minutě postupoval Linetty na útočnou polovinu, kde byl faulovaný. Míč si však našel za vápnem Quagliarella a nekompromisně ho uklidil k pravé tyči. Byl to již 21. v sezoně, čímž navýšil rozdíl od druhého Ronalda na tři přesné zásahy.

O pouhé dvě minuty později se prosadili i domácí. Lirola vybídl ke gólu křižnou přihrávkou přes celé vápno Bogu a ten si věděl rady. Jenže vzápětí rozjela Sampdoria kombinační akci přes Andersena, Praeta, Gabbiadiniho, Defrela až k zakončujícímu Linettymu, pro kterého to byl třetí „zářez“ v sezoně. Ihned po návratu na hrací plochu navíc zatloukl hřebíček do rakve Praet.

Sassuolo v 63. minutě ještě vykřesalo naději, jelikož se tečovanou ranou zpoza vápna prosadil Duncan. To si tým z Janova nenechal líbit a 10 minut nato navýšil vedení křižnou ranou z pravé časti pokutového území Gabbiadini. Definitivní tečkou byla nakonec branka Khoumy Babacara, kterou kosmeticky upravil prohru na 3:5. Janovští i s Jakubem Janktem (odehrál 35 minut) tedy dál živí šanci na pohárovou Evropu. Sassuolo zůstává v klidném středu tabulky.

Schick odehrál celý zápas proti SPALu, prohře nezabránil

Jako jasný favorit přijížděl do Ferrary Řím s českým útočníkem Schickem v základní sestavě vedle nejlepšího střelce Edina Džeka. Vedení se ale překvapivě ujali domácí zásluhou Farese. Ten předskočil svého obránce a zužitkoval tím Cionkův dalekonosný pas. Před pauzou ještě Džeko zprava vykoupal obranu, ale na brankáře Viviana nevyzrál.

AS zahájilo druhý poločas náporem, což vyústilo ve faul na bosenského kanonýra ve vápně. Penaltu s přehledem proměnil Perotti. Vyrovnaný stav si hosté příliš dlouho neužili, protože domácího forvarda Petagnu podkopl v šestnáctce Juan Jesus a sám faulovaný z pokutového kopu vrátil SPAL do vedení. Vyrovnat mohl Džeko, ale Viviano bleskově zareagoval a míč vyrazil. V samém závěru ještě Cionek hlavičkou lízl břevno, na výhře Ferrary to však nic nezměnilo, a tak se tým lehce vzdálil od sestupových pozic, na 18. pozici má nyní náskok dvou bodů. Řím pro změnu nevyužil možnost upevnit si místo zajišťující Ligu Mistrů.

Bologna obrala i přes dvě vyloučení o všechny body FC Turín

Pro Turín začal zápas výborně, a to smolným tečováním střely Ansaldiho do vlastní sítě obráncem Bologny Pulgarem. Ta se však z nepříznivého stavu dostala ještě v prvním poločase. Nejprve obránce Dijks vlétl podél pravé lajny až k vápnu, posunul kulatý nesmysl k Palaciovi, ten s ním prošel až k brankové čáře, odkud přesně našel hlavu skórujícího Poliho. Vzápětí po rohu zahrál jeden z hráčů Turína rukou a po konzultaci s VAR kopali hosté „desítku“, jejímž proměněním odčinil Pulgar předchozí vlastňák.

Po příchodu ze šaten Turínští zatlačili Bolognu před vlastním vápnem. Nic víc, než zajímavou dělovku Rincóna z pětadvaceti metrů nevytěžili. Ale právě tohoto Paraguayce v 65. minutě obralo o balon duo Sansone – Palacio a druhý jmenovaný následně vysunul přesně mířícího Orsoliniho, 3:1 pro hosty. V 88. minutě se po druhé žluté vykartoval jejich stoper Lyanco a hned vzápětí snížil letos nebývale gólový Armando Izzo. Drama umocnila ještě druhá červená, kterou opět za dvě žluté vyfasoval N’Kolou. Na výsledkové tabuli však zůstalo skóre 2:3. Bologna, za kterou nezasáhl do hry český záložník Krejčí, nicméně i přes výhru zůstává 18. Turín ztratil body v boji o Evropu.

VAR neuznal Dybalovi gól kvůli ofsajdu, Juve přišel o neporazitelnost

FC Janov hostil nejtěžšího možného soupeře, jasného vládce ligy Juventus, i když bez odpočívajícího Cristiana Ronalda. Jejich první zápas dopadl 1:1, tím pádem měli úřadující mistři co odčiňovat. Od začátku ale měl mírně navrch tým z přístavního města a mohl i skórovat. Pereira podél postranní čáry vysunul Kouamého, jehož střelu zblokovala obrana Staré Dámy k nohám Sanabrii, který byl úplně sám před Perinem, nicméně neuspěl.

Do druhé půle vstoupil aktivněji pro změnu Juventus a dokonce i vstřelil branku. Jeho utažená střela z vápna, však musela být odvolána, protože na začátku akce byl v ofsajdu Alex Sandro. Následně probíhala hluchá pasáž vyplněná několika střídáními. Poslední z nich se ihned vyplatilo trenéru domácích Prandellimu. Ten v 70. minutě poslal do hry Sturara, který v zimě přišel právě z Juve, a ten technickou ranou z velkého vápna otevřel střelecký účet.

Hosté se hnali do útočení, nebylo jim to ovšem nic platné. Ba co víc, Janov přidal díky Kouamého brejku a Panděvově zakončení pojistku. Janov se tedy pomalu může přestat obávat pádu o soutěž níž. Bianconeri se nejspíš o titul bát nemusí, stále mají náskok 15 bodů v čele tabulky.

Empoli udolalo Frosinone v přímém boji o záchranu

Záchranářský duel byl k vidění v Empoli, které bylo po minulém kole 17. se ziskem 22 bodů. Zavítalo sem 19. Frosinone s pouhými 17 body. Toskánský tým vletěl do zápasu po hlavě, stejně jako v 15. minutě Diego Farías mezi dva beky hostů. Po pět minut dlouhém přezkoumávání u videa nakonec sudí posoudil situaci jako faul a empolijský střelec Caputo rozradostnil své fanoušky. A Caputo měl i druhou velkou příležitost, po efektním obtočení kolem protihráče vystřelil, Sportiello ale jeho pokus vychytal.

Důležitý druhý gól pro Empoli padl ve 40. minutě a byla to zajímavá, leč trochu šťastná kombinace. Dvakrát si vyměnili míč Caputo s Faríasem, načež se míč dostal přes Kruniče k Pajaćovi a ten se trefil přesně do levého horního rohu. První jmenovaný měl na svědomí i další šanci, ale Farías jeho nahrávku nezužitkoval. Hned po startu druhé části si tito hráči spolupráci zopakovali, nicméně ani tentokrát brazilský záložník nemířil dobře a přestřelil Sportiellovu bránu. Hosté tak přestáli několik horkých chvil a sami dokázali zamířit přesně, když Dragowski vyrazil střelu Ciofaneho k Valzaniovi a ten zblízka dopravil míč na místo určení. Víc už toho Frosinone nestihlo a prohrou si velmi ztížilo situaci ohledně udržení se v soutěži, obzvlášť po tom, co vyhrála i Bologna, SPAL a Cagliari.

Šance na udržení Chieva je i přes remízu s Atalantou stále mizivá

Další jasný adept na pád o patro níž, beznadějně poslední Chievo, přijelo do Bergama, kde se utkalo s místní Atalantou. Ta bojuje o místa zaručující alespoň Evropskou ligu a ani Champions League není pro tým z předměstí Milána nereálná. Přesně podle očekávání začal tedy zápas jejím náporem. Jako první ohrozil Sorrentina zleva Zapata, ale těsně minul. Podruhé to bylo o mnoho nebezpečnější, když kolumbijský snajpr znovu operoval na levé straně, avšak tentokrát předložil prudkým centrem stoprocentní možnost Papu Gomezovi, ten ovšem trefil brankáře a z šance nic nebylo.

A tak to bylo překvapivě Chievo, kdo otevřel skóre. Dlouhý nákop Depaoliho dokázal nadvakrát dostat do branky Meggiorini. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1. Po návratu přidala v aktivitě Atalanta a na kýženou vyrovnávací trefu nemusela čekat dlouho. Iličič si po deseti minutách narazil se Zapatou a dloubáčkem vyrovnal. Tlak domácích sice až do závěrečného hvizdu sílil, vítězství se jim na svoji stranu už strhnout nepodařilo.

Lazio čtyřmi góly za poločas zničilo Parmu a dotáhlo Atalantu

Parma přijela do Říma zabojovat na Stadio Olimpico o cenné bodíky do tabulky proti zdejšímu Laziu. Jenže biancocelesti potřebovali bodovat ideálně na plno a s touto touho také vlétli do hry jako uragán, leč první zásah z tlaku vytěžili až ve 24. minutě. To Milinković-Savić v přesný moment vysunul Marušiće a ten z velkého úhlu dokázal prostřelit Sepeho. Další pohroma pro Parmu nastala jen o desítky sekund později, když kapitán Senad Lulić nastřelil ruku Iacaponiho a sudímu nezbylo nic jiného, než nařídit penaltu. Tu přetavil v branku Luis Alberto.

Demolice týmu z města proslaveného sušenou šunkou pokročila pět minut před přestávkou, když vyslal milimetrový projektil k levé tyči Alberto. Ten si ke dvěma gólům připsal nakonec i asistenci, protože jeho po zemi rozehraný roh dokázal usměrnit za Sepeho záda těsně před hvizdem Lulič. Nutno dodat, že oba góly byly pohledné umístněné střely.

Ve zbytku zápasu Římané především drželi balon, což ale vedlo také k čestnému zásahu Parmy. Patric totiž předvedl obrovskou hrubku v rozehrávce a daroval loženou šanci Sprocatimu, jenž obstřelil z úhlu Strakošu a zmírnil porážku hostí. Lazio tak získalo důležité tři body, díky nimž se dotáhlo bodově na 6. místo, které jako poslední zaručuje účast aspoň v předkolech Pohárů.

Neapol na San Paolu vybojovala výhru i přes tuhý odpor Udinese

Ancelottiho družina přivítala bojovníky z furlánského Udine, kteří jsou dalšími přímými adepty na sestup. A začátek nenasvědčoval žádnému překvapení, jelikož se v rozmezí devíti minut dvakrát prosadili Neapolští. První trefu obstaral při svém debutovém startu (od svého loňského lednového přestupu byl zraněný, pozn. red.) za tým z města mafie Amin Younes. Trefil se obstřelem k pravé tyči po přesné přihrávce Mertense. A právě belgický útočník ve službách Neapole skvěle přebral do běhu pas mezi obránce a vybídl k zakončení nového kapitána Cajellóna. Ten se štěstím navýšil skóre na 2:0.

Z ničeho nic pak najednou přišlo zmrtvýchvstání Udinese. Ve 30. minutě upravil na nejmenší možný rozdíl Kevin Lasagna po vysunutí z kopačky Fofany. A sám Fofana dokázal poté i vyrovnat. Celou akci sám začal udržením těžkého balonu ve středu hřiště. Následně se míč přes Pussetta a ter Avesta dostal zpět k jeho nohám a remíza byla na světě.

Navíc musel Ancelotti před pauzou střídat gólmany, protože se zranil David Ospina. Mezi tři tyče šel tedy Meret. Mladý strážce svatyně však příliš práce neměl. Na hřišti byl nadále již jen jeden tým a Udinese se jen bránilo, třeba i za cenu mnoha rohových kopů. A po jednom z nich zakončil Milik prudkou hlavičkou, na kterou Musso nedosáhl a ve městě pod Vesuvem bylo opět veseleji. Konečné slovo si vzal v 78. minutě autor dvou asistencí Mertens a průnikem přes několik obránců uzavřel gólový účet večera.

Zobrazeno 1187 krát
Naposledy upraveno: ne., 17. březen 2019 23:34
Pro psaní komentářů se přihlaste