st., 10. březen 2010 23:28

Souloví The Commitments oživili konvikt

Petr Sliž
Olomouc - Konvikt opět oživil jeden ze snímků filmového klubu Pastiche Filmz (www.pastichefilmz.org). Tentokráte mohli diváci zhlédnout nejlepší irský film The Commitments.

Ve středu ve 20:00 mohli návštěvníci filmového klubu zhlédnout irský snímek The Commitments, který je obecně považován za nejlepší irský film vůbec.

Film byl natočen v roce 1991 a režíroval jej Alan Parker (např. Pink Floyd: The Wall, 1982, Hořící Mississippi, 1988, a jiné). O scénář se postarali Roddy Doyle, Dick Clement a Ian La Frenais. Commitments vznikli podle prvního dílu knihy Barrytown triology spisovatele Roddyho Doyla. Ve snímku je kladen důraz zejména na sociální realismus příběhu. Film, na rozdíl od knižní trilogie, vypráví spíše příběh vznikající irské soulové kapely s názvem The Commitments, zatímco kniha se zaměřuje na jednotlivé zážitky rodiny Rabbitových (hlavní postava manažera kapely + jeho rodina). V průběhu filmu se postupně skládá výše zmiňovaná kapela, která nakonec čítá: 3 sborové zpěvačky, 1 zpěváka (frontmana), 2 kytaristy, 1 saxofonistu, 1 hráče na trubku, 1 klavíristu a konečně 1 bubeníka. Pro ty z Vás, kteří si potrpí na atmosféře 90. let, popřípadě si rádi poslechnou soulovou muziku jsou The Commitments jako stvoření.

V letním semestru nabízejí Pastiche Filmz mnoho zajímavých snímků.Návštěvníci již mohli vidět například Kdo se bojí Virginie Woolfové? (Filmovou adaptaci stejnojmenné divadelní hry). Příští týden v úterý (16.3.2010) se dokonce příchozí dočkají dvou filmů promítaných na letošním festivalu otrlého diváka, a to Jatka v 19:00 a Lady Terminator v 21 hodin.

Návštěvnost je velice slušná. Na The Commitments přišlo několik desítek diváků, převážně z řad studentů, a to není nějak výjimečný stav. Více informací o programu, rezervacích míst, atd. naleznete na webových stránkách www.pastichefilmz.org

Zobrazeno 2319 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Konvikt opět ovládnou studentské filmy
Konvikt opět ovládnou studentské filmy
  čt., 16. březen 2017 10:46
Ostravský Bauhaus chytá druhý dech
Ostravský Bauhaus chytá druhý dech
  ne., 13. listopad 2016 13:33
Pro psaní komentářů se přihlaste