po., 13. březen 2017 18:19

SpaceX už příští rok vyšle k Měsíci dva astronauty

Raketa Falcon 9 na legendární startovací rampě 39A Raketa Falcon 9 na legendární startovací rampě 39A Zdroj: www.facebook.com/SpaceX
Hawthorne, Kalifornie - Poprvé od roku 1972, kdy se uskutečnila poslední mise na Měsíc Apollo 17, se lidstvo znovu odhodlalo k vyslání dvou astronautů na přirozenou družici Země. Plán oznámil zakladatel firmy Tesla a SpaceX Elon Musk, a to v pondělí 27. února na svém profilu na Twitteru. „Vezmi mě na Měsíc ... Ok,“ prohlásil zcela jednoduše a s trochou nadsázky, zároveň však s naprosto jasným úmyslem.

Už dvacet minut poté, co měl SpaceX ohlásit novinku, se na oficiálních stránkách společnosti objevil blogový příspěvek obsahující další podrobnosti. Musk v roce 2018 vyšle na cestu kolem Měsíce dva astronauty. Oba potencionální návštěvníci, jejichž jméno zatím firma přísně tají, za vesmírnou cestu zaplatili nemalé peníze, údajně větší, než platí NASA za dopravu člověka na ISS. Rovněž budou muset projít sadou náročných fyzických testů, než vůbec dojde na samotný trénink na konci letošního roku. „Více informací o letovém týmu odhalíme, až budeme mít výsledky zdravotních a fyzických testů,“ oznámil SpaceX, podle něhož by tato dvojice mohla odstartovat další vlnu soukromých letů do vesmíru. Cesta by měla být klíčová i pro budoucí mise na Mars, které jsou pro Muska do budoucna prioritní.

Kosmickou loď Dragon 2 vynese k naší oběžnici dvoustupňová raketa Falcon Heavy, jež je vylepšenou verzí rakety Falcon 9. Jen v prvním stupni má 27 motorů Merlin. Měří 70 metrů, široká je 12,2 metru a váží 333 tun. Kapsle Dragon je vybavená sedmi křesli a čtyřmi okny pro dobrý výhled. Přesto, že všechny důležité ovládací prvky jsou manuální pro případ nebezpečí, let bude plně automatický. Celková cesta by měla trvat týden a SpaceX odhaduje, že posádka lodi by během ní měla urazit až 644 tisíc kilometrů.

Pokud se vše vydaří tak, jak má, raketa odstartuje z historické rampy 39A v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Přesně z této rampy od roku 1969 startovaly všechny mise Apollo. Něž však dojde k samotné cestě k Měsíci, dopraví Dragon, v rámci testování, profesionální posádku NASA na ISS. K tomu má dojít zhruba v polovině roku 2018.

Zobrazeno 1775 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 13:22
Pro psaní komentářů se přihlaste