po., 28. listopad 2016 02:39

Sparta herně tápala, v Hradci ale vyválčila tři body

Sparťané slaví triumf s fanoušky Sparťané slaví triumf s fanoušky Zdroj: www.sparta.cz
Hradec Králové - Fotbalisté pražské Sparty chtěli navázat na čtvrteční triumf v rámci Evropské ligy nad anglickým Southamptonem, kterým si zajistili postup do jarní vyřazovací fáze, i vítězstvím na domácím poli. K udržení kontaktu s ligovou špičkou už si letenští nemohou dovolit nadále ztrácet body a v 15. kole se v zápase na hřišti Hradce Králové chtěli vyhnout výkonnostním výkyvům, které je letos provází. Když po zdařilé prezentaci na evropské scéně přijde ztráta v české lize, tak jako například v Brně po skvělém představení s Interem Milán. Před utkáním byla Sparta v tabulce tuzemské nejvyšší soutěže až pátá se ztrátou sedmi bodů na lídra z Plzně. V Hradci měla blízko k dalšímu zaváhání, nakonec ale díky brankám Juliše a Pulkraba domácí „Votroky“ zdolala 2:1 a posunula se alespoň o pozici výše, před Mladou Boleslav. Ta totiž v sobotu podlehla Slavii. Spartu vedl v lize poprvé po odvolání Zdeňka Ščasného jako hlavní trenér Zdeněk Svoboda. Sám však přiznal, že reálně zůstává na pozici prvního kouče David Holoubek.

Hosté z Prahy měli v plánu v Hradci prolomit nelichotivou ligovou sérii čtyř venkovních zápasů bez zisku vítězství a za touto vidinou vykročili rázně už v osmé minutě, když po nápadité kombinaci, kterou začal na levé straně Costa, poslal Karavajev už z hranice malého vápna míč na Davida Lafatu. Vyhlášený snajpr byl sice opět na správném místě, ale zhruba z metru trefil v obrovské příležitosti jenom tyč domácí brány. Tohle sparťanské varování se o pět minut později už proměnilo v gólový úder. Lafata napravil svoje úvodní zaváhání, když vyhrál důležitý osobní souboj ve vzduchu před pokutovým územím a získal míč, který poslal doprava na volného Lukáše Juliše. Jeho první ostrou ránu ještě Ottmar vyrazil, ale tak nešťastně, že tím dal útočníkovi Sparty šanci na reparát v podobě dorážky, na kterou už domácí brankář nedosáhl. Hosté se tak dostali do jednogólového vedení, od kterého jakoby přepnuli na úsporný režim a nechali prostor Hradci. Ten předvedl, že fotbal hrát také umí, jen scházela kvalitnější finální fáze. Po pěkné akci z dvacáté minuty v provedení Adama Vlkanovy s Petrem Schwarzem se z pravé strany dostal do slibné příležitosti Martan, ale hradecký odchovanec v bráně Sparty, Tomáš Koubek, jeho pokus vykopl. Ve 28. minutě málem využili hradečtí toho, že si obrana hostů vybrala laxnější chvilku a agilní Malinský si našel průnikovou přihrávku, díky které se dostal z pravé strany do sparťanské šestnáctky. Na poslední chvíli ale vše uhasil stoper Kadlec, který Malinského míč tečoval nad bránu. Hosté pak zahrozili po rohovém kopu prostřednictvím Marečka, jehož střela z dálky ale nenesla potřebné gólové parametry. Poslední slovo v prvním poločase měli opět Východočeši, když si ještě v závěrečné minutě naběhl na Martanův centr Vlkanova. V osobním souboji překonal Vjačeslava Karavajeva, ale zblízka ve velké šanci trestuhodně překopl bránu. Koubek zasahovat nemusel.

I druhá půle byla ve znamení větší aktivity domácích hráčů. Po centru „do ohně“ si míč našel nejprve Pavel Černý. Jeho nesmělý pokus, který se nacházel někde na cestě mezi střelou a nezdařilým zpracováním, však Koubek vyrazil a dorážku bývalého sparťana Poloma zblokoval na roh Michal Kadlec. Sparta vystupovala „pod lízátky“ v roli, ve které ji na domácí scéně příliš neznáme – bránila a čekala na brejky. Jeden z nich jí přinesl úspěch v 56. minutě, když na pravé straně pláchl Karavajev, který oslovil přihrávkou přes celou domácí obrannou čtveřici mladíka Pulkraba. Ten si s nabídkou poradil nejlépe, jak mohl, a tváří v tvář Ottmarovi nedal domácímu brankáři šanci. Sparta vedla o dva góly a mohla se tak trochu uklidnit. To ale netrvalo dlouho. Pouhé tři minuty na to přišel hradecký centr zleva, který v šestnáctce špatně odkopl Kadlec přímo k nohám asi nejlepšího hráče v domácím dresu, Tomáše Malinského, který z bezprostřední blízkosti propálil Koubka a dal tím Hradci naději na body. Ta ale mohla v 63. minutě dostat další trhlinu, když nejmladší fotbalista na hřišti Dudl sice nepřesně pálil na Ottmara, ale jeho míč tečoval Pulkrab na tyč. Vyložených příležitostí poté diváci viděli pomálu. Pokud už se někdo dostal do nadějné šance, většinou byl nepřesný, tak jako sparťan Karavejev, či na druhé straně Chleboun. Brankář domácích měl v závěru utkání asi největší starosti v 87. minutě, když nejprve vyrážel dělovku Lafaty a následně si poradil i s dorážkou Pulkraba ve skluzu. Sudí nastavil čtyři minuty a v té konečné došlo k poslednímu vzruchu, který vyvolal emoce. Hradec zahrával přímý kop a Libor Žondra byl ve vápně přidržen Davidem Lafatou. Domácí hráč tento souboj neustál, ale rozhodčí ho i přes některé protesty jako penaltový neposoudil.

Sparta tak doslova urvala na východě Čech velmi cenné vítězství. Hlavním aspektem jejího úspěchu byla větší přesnost v zakončení. Naopak svěřenci Milana Frimmela a Bohuslava Pilného po přesunu na svůj zrekonstruovaný stadion, před kterým museli využívat služeb mladoboleslavského azylu, stále čekají na první tři body z domácího trávníku. V posledním podzimním kole čeká letenské domácí souboj s Teplicemi, Hradec zamíří do Jablonce.

"Je to škoda. Takhle zmáčknout Spartu, to se moc často nestává," sdělil obránce Hradce a odchovanec pražského celku Roman Polom.

"Domácí hráli velmi dobře, ale my jsme byli kvalitnější ve vápně a zápas jsme mohli rozhodnout dřív. Hradec je do útoku velmi dobrý, s tímhle týmem budou mít problémy všichni soupeři," hodnotil hostující brankář Tomáš Koubek (oba pro ČT).

 

15. kolo první fotbalové ligy:

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:2 (0:1)

Branky: 59. Malinský - 13. Juliš, 56. Pulkrab. Rozhodčí: Houdek - Myška, Boček. ŽK: Schwarz, Žondra - Michal Kadlec, Juliš, Koubek. Diváci: 4500 (vyprodáno).

Hradec: Ottmar - Holeš, Chleboun, Polom, Plašil (85. M. Černý) - Janoušek, Schwarz - Martan, Vlkanova (73. Žondra), Malinský - P. Černý (73. Pázler). Trenéři: Frimmel a Pilný.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš, Holek, Mareček, Holzer (27. Dudl, 90. Mustedanagič) - Lafata, Pulkrab. Trenéři: Svoboda a Holoubek.

Zobrazeno 1979 krát
Naposledy upraveno: po., 28. listopad 2016 20:23
Pro psaní komentářů se přihlaste