čt., 7. listopad 2019 10:28

Špičkoví čeští vědci převzali prestižní Cenu Neuron

Cena Neuron Cena Neuron Zdroj: 21stoleti.cz
Česká republika - Celkem osm českých vědců a vědkyň převzalo v Národním muzeu vědecké Ceny Neuron. Ceny nesoucí tradici od roku 2009 předal již podesáté Nadační fond Neuron sdružující mecenáše v Česku. Oceněným Neuron věnoval šest milionů korun. Za deset let daroval fond české vědě částku 66 milionů korun.

 

Ocenění za celoživotní přínos vědě získal biolog Jiří Friml, který se zabýval vlivem rostlinného hormonu auxinu na odolnost rostlin. Právě tento hormon umožňuje rostlinám flexibilní přizpůsobení změnám vnějšího prostředí. Tyto poznatky by mohly zefektivnit pěstování plodin a přispět k jejich kvalitě. Nyní Friml působí na rakouském Institute of Science and Technology Austria a za svoji kariéru se stal dvojnásobným držitelem prestižních ERC grantů. Cenu za významný vědecký objev, konkrétně za objevy v oboru teorie čísel, převzal Jan Nekovář, jeden z nejvýraznějších českých matematiků působící jako profesor na univerzitě v Sorbonně.

V národním muzeu se rovněž předávaly ceny s názvem Mladí vědci, které si odneslo šest vědců a vědkyň z různých sfér. Lucie Kalousová si za svůj výzkum týkající se vztahu mezi sociální nerovností a zdravím populace odnesla ocenění z kategorie společenské vědy. Kalousová zkoumá, proč je v některých zemích vztah mezi socioekonomickým statusem a zdravím silnější než v jiných a jak lze tak silnému vztahu předejít.

Za výzkum prospěšného vztahu mezi houbami a rostlinami byl oceněn mladý vědec Petr Kohout. Ocenění za obohacení současných poznatků v oblasti fyziky si odnesl držitel prestižního ERC grantu Ondřej Pejcha patřící k nejtalentovanějším astrofyzikům v Česku. Za výzkum procesů způsobujících zhoubná onemocnění získal ocenění Michal Šimíček, který se i přes své dlouhodobé působení a studium v Belgii, Londýně a Cambridgi vrátil zpět do rodné Ostravy, kde podpořil vědecké centrum vyvíjející unikátní technologii buněčné terapie pro léčbu rakoviny. Ocenění v oblasti počítačových věd a matematiky získali Martin Balko za vyřešení matematických problémů v kombinatorice a Vladimir Lotoreichik za výzkum ve spektrální teorii a tvarové optimalizaci.

Zobrazeno 1030 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste