so., 3. březen 2018 15:32

Startuje dvacátý ročník filmového festivalu Jeden svět

Logo festivalu Logo festivalu Zdroj: wikipedia.org
Česká republika - Ve dnech od pátého do čtrnáctého března se uskuteční další ročník filmového festivalu Jeden svět. Akce proběhne v Praze a v dalších 36 městech, mezi nimiž je například i Olomouc, Ostrava nebo Pardubice. Festival se specializuje na dokumentární filmy o lidských právech a leotšním hlavním tématem je „aktualizace systému".

Návštěvníci se můžou těšit na filmové projekce, ale také na doprovodný program. Projekce jsou rozděleny na denní a večerní a vstupenky je možné zakoupit v kinech, kde se dané filmy promítají. Letošní ročník uvede celkově 128 filmů. Ty mezi sebou budou soupeřit o Cenu za nejlepší film, Cenu za nejlepší režii, Cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv a mnoho dalších. Mezi doprovodný program patří různé workshopy a koncerty.

Hlavním lákadlem bude spousta osobností, která je v tomto filmovém odvětví významná, a která v druhém březnovém týdnu navštíví především Prahu. Patří mezi ně například americká režisérka a fotožurnalistka Kate Brooksová. Vystoupí i čeští tvůrci jako režisér Petr Horký nebo Jan Gebert.

„Už se jen párkrát vyspíme a začíná Jeden svět! Ponořte se do programu už teď, jsou tam skvělé věci, reflektující petrou škálu témat od #metoo, až po norskou tragédii na ostrově Utoya z roku 2011 "& many more"," uvedla na svém instagramovém účtu Linda Bartošová, která bude moderovat pražské zahájení.

Historie festivalu Sahá až do roku 1999, kdy proběhl první ročník. Pořadatelem akce je Člověk v tísni. Za dvacet let se Jeden svět stal největším dokumentárním filmovým festivalem s tematikou lidských práv na světě. „Hlavním úspěchem bylo nejspíš to, že u zrodu festivalu stál tým plný nadšenců. Ten se postupně rozrostl, změnil logicky i strukturu a dnes je v něm v době vrcholících příprav více než třicet lidí," sdělil deníku E15 ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Zobrazeno 1843 krát
Naposledy upraveno: st., 7. březen 2018 15:02
Pro psaní komentářů se přihlaste