út., 19. duben 2016 19:04

Stephen Hawking s Markem Zuckerbergem míří ke hvězdám

Rusko - Geniální astrofyzik, zakladatel Facebooku a několik dalších významných osobností ze světa vědy a techniky za podpory ruského miliardáře Jurije Milnera chystají projekt Breakthrough Starshot. Týká se vyslání miniaturních raket do vesmíru. Jejich cílem bude nejbližší trojhvězda Alfa Centauri, ke které by podle předpokladů měly koráby, které dosáhnou 20% rychlosti světla, dorazit za 20 let. Informoval o tom deník The Independent.

„To, co nás dělá jedinečnými, je snaha překonat vlastní limity. Gravitace nás drží při zemi a já přitom právě letěl do Ameriky,“ řekl profesor Hawking o touze lidstva objevovat nové věci na konferenci. „Právě limity jsou to, co stojí mezi námi a hvězdami. Nyní jsme však schopni je překonávat rychlostí světelných paprsků, se slunečními plachetnicemi a s těmi nejlehčími kosmickými loděmi, které lidstvo kdy vidělo,“ dodal. A bude co překonávat. Alfa Centauri je od Země vzdálená 4,37 světelných let, tedy více než 40 bilionů kilometrů. Vesmírné lodi mají této vzdálenosti dosáhnout pomocí solárního pohonu. Ten by měla pomoct zrealizovat plachta, která zachytává částice světla. Samotná vesmírná loď bude vážit pouze několik gramů, zatímco plachta bude mít rozměr několika metrů čtverečních. Místo spoléhání na světlo přirozeně se vyskytující ve vesmíru chce projekt dodat malým plavidlům rychlost pomocí soustavy vysoce výkonných laserů poté, co je nákladní loď vynese do vesmíru. Píše se tak na stránkách projektu Breakthrough Starshot

Nejméně 20 let bude trvat vývoj potřebných technologií, jejich budování a vytvoření potřebné infrastruktury, sdělil Wired. Odhadovaný rozpočet projektu se pohybuje mezi 5 až 10 miliardami dolarů. Hlavním investorem je miliardář Jurij Milner, který do projektu investoval 100 milionů dolarů. Na konferenci, kde byl projekt představen veřejnosti, vyzval Milner další investory k připojení. Zatím se ale nikdo neozval. 

Byť je nápad proveditelný, Stephen Hawking odhaduje, že by se skutečností mohl stát nejdříve za 30 let. 

Zobrazeno 1791 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:44
Pro psaní komentářů se přihlaste