st., 9. březen 2016 22:08

Summit EU: Neočekávané návrhy Turecka prodlužují jednání s lídry Evropské unie

Brusel – „Navracení všech nových nelegálních migrantů vstupujících na řecké ostrovy z Turecka na náklady Evropské unie“, či „přesídlení jednoho syrského občana z Turecka do EU za každého syrského občana, kterého Turecko převezme zpět z řeckých ostrovů“.

To jsou pouze některé z návrhů, o nichž diskutovali vrcholní představitelé států Evropské unie s tureckým premiérem Ahmetem Davutoğluem na mimořádném summitu v belgické metropoli. Představitel České republiky Bohuslav Sobotka na svém twitterovém profilu poznamenal: „Premiér Davutoğlu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si ještě vyžádají obsáhlou diskusi.“ Mezi zmíněné návrhy k diskuzi patřil především požadavek Turecka o navýšení finanční podpory z 3 miliard eur na celkových 6 miliard eur. Podle agentury Reuters EU pravděpodobně požadavek přijala.

K návrhu navracení nelegálních migrantů z Řecka se vyjádřil v oficiální tiskové zprávě předseda Evropské rady Donald Tusk. „Tento zmíněný návratový mechanismus (…) by měl v konečném důsledku vést k rozbití operačního modelu převaděčů.“ Jedná se tak pouze o dočasné řešení, které v současné situaci zmírní hromadění stávajících migrantů na řeckém území.

Kvůli překvapivým návrhům z turecké strany však nedošlo ke konečné dohodě. Problém se tak bude projednávat na dalším summitu, který by se měl konat 17. března. Lídři členských zemí EU se hají tím, že na takové rozhodnutí nemají mandát a nechtějí nést za taková rozhodnutí odpovědnost.

Zobrazeno 2384 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:37
Pro psaní komentářů se přihlaste