st., 20. duben 2016 05:49

Svět vstupuje do poslední fáze boje proti obrně

Ženeva – Tento týden začala největší a nejrychlejší celosvětová změna vakcíny v historii. Zdravotníci přestali používat trivalentní vakcínu proti obrně ve více než 150 zemích celého světa. Nový očkovací systém poskytuje lepší ochranu proti obrně, zejména u dětí náchylných k infekci.


Tento „switch“, jak se akci také říká, umožňí zlikvidování polioviru typu 2. Změnu podpořilo Světové zdravotnické shromáždění jakožto zásadní součást strategie proti dětské obrně. "Jsme blízko vymýcení této nemoci na celém světě, i proto jsme schopni vyměnit vakcíny takto rychle. Je to obrovský závazek, ale také svědčí o tom, k jakému pokroku dochází v rámci trvalého odstranění dětské obrny," uvedl na stránkách UNICEF Michel Zaffran, ředitel sekce pro odstranění dětské obrny.

Změna musí být celosvětově synchronizovaná. Kdyby některé země i nadále používaly starší vakcínu, mohly by tím zvýšit riziko šíření 2. typu polioviru. "Jedná se o velmi důležitý milník zdravotnictví. Školíme více než sto tisíc zdravotnických pracovníků, aby změna proběhla rychle a efektivně." řekl Reza Hossaini, vedoucí oddělení dětské obrny při UNICEF.

Aby se zajistilo, že změna probíhá podle plánu, budou tisíce nezávislých pozorovatelů potvrzovat změnu vakcíny ve veřejných i soukromých zdravotnických zařízeních. Switch je významným milníkem v boji s tímto onemocněním. V letošním roce klade UNICEF důraz na očkování každého dítěte vakcínou proti dětské obrně a tím i zastavení šíření tohoto viru.

Od roku 1988, kdy dětská obrna každoročně paralyzovala více než 350.000 dětí, se její výskyt snížil o více než 99,9 procent. V současnosti existují pouze dvě země, ve kterých se nepodařilo zastavit přenos divoké obrny. Jedná se o Pákistán a Afghánistán. V roce 2015 zaznamenala Světová zdravotnická organizace 74 případů divoké obrny a 32 nakažených cirkulujícím poliovirem.

Zobrazeno 2010 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:43
Pro psaní komentářů se přihlaste