út., 1. prosinec 2015 18:34

Symbol Ostravy jde ke dnu

Ostrava - Prvoligový fotbalový klub Baník Ostrava letos v boji o záchranu v nejvyšší soutěži mele naprázdno. Po 13. kolech podzimní části sezóny má na kontě pouze 4 body. Horší už byla historicky jen Dukla Praha, která měla v sezóně 94/95 po stejném počtu zápasů body dva.

Špatné výsledky ostravského velkoklubu nemají vliv jen na fanoušky, kterým už se nechce chodit na zápasy. Interní problémy a napjatá atmosféra se přenesla i do kabiny hráčů. Jedním z vyvrcholení tragické nálady v klubu byla i potyčka mezi hráči Kašou a Machovcem v zápase proti Dukle. "Jsme nejhorší, jsme tragičtí," řekl bez obalu deprimovaný Tomáš Mičola, záložník Baníku, po porážce s Jihlavou. "Je to skandální, co předvádíme. Jak naivně bráníme. Myslím, že by si někdo měl sáhnout do svědomí. Jsme tragédi, jeden vedle druhého. Nechci mluvit konkrétně, ale ať si každý sáhne do svědomí, co udělal pro Baník," dodal.

Mnoho fanoušků vidí hlavní problém ve vlastníkovi klubu Petru Šafarčíkovi. Od jeho nástupu do ostravského klubu proběhly v kádru nemalé změny. Velmi skandální je zejména jeho politika prodeje dobrých hráčů Baníku a nákup "druhořadých" fotbalistů s pochybnou minulostí. Například Marek Červenka, baníkovská podzimní posila, se v žádném klubu neudržel déle jak jednu sezónu, neboť ho jeho alma mater Slavia Praha neustále posílá na hostování.

Služebně nejstaršími hráči současné ostravské jedenáctky jsou kapitán a brankář Jiří Pavlenka společně s chorvatským záložníkem Davorem Kukecem. I ti dva si už ale svým klubem nejsou jistí. "Možná jsem tou největší chybou pro Baník já," svěřil se Kukec po nevstřelené penaltě a podílu na prvním inkasovaném gólu v Jihlavě.

Pokud se fotbalovým klubům nedaří, je velmi častým jevem vystřídání hlavního kouče. Tím aktuálním je v Baníku Radomír Korytář. Vystřídal propuštěného Petra Frňku. Spásu však nepřinesl, neboť navázal na Frňkovo tragické vedení. Důvěru klubu zatím stále má a povede ho minimálně do konce sezóny.

Propad ostravského klubu do 2. ligy se začíná pomalu rýsovat. Aktuálně neprobíhá souboj jenom o udržení v lize, ale také o fanoušky. Na Moravskoslezsku je totiž ještě jeden klub, který má ambice na první ligu - OKD Karviná.

Zobrazeno 2567 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:51
Pro psaní komentářů se přihlaste