po., 12. prosinec 2016 08:34

SŽDC zahájila opravy nádražních budov na Moravě a ve Slezsku

Olomoucké nádraží Olomoucké nádraží Zdroj: Marek Ruboš
Morava, Slezsko - Po převzetí nádražních budov letos v létě zahájila SŽDC nejnutnější opravy na Moravě, ve Slezsku a také na Vysočině.  V plánu je za padesát dva milionů korun upravit přibližně čtyřicet výpravních budov. Zlepšení estetické a praktické stránky nádraží umožnuje hlavně skutečnost, že na rozdíl od původního vlastníka Českých drah má Správa železniční dopravní cesty možnost čerpat peníze z evropských fondů. V plánu jsou i kompletní úpravy nádraží v Lipníku nad Bečvou, Kuřimi či Břeclavi.

Často se jedná o opravy střech, fasád, oken a dveří, na několika místech dojde k revitalizaci vnitřních prostor. Pro cestující jsou nejzajímavější úpravy komerčních prostor a veřejných toalet. 

V Moravskoslezském kraji je největším projektem dokončení stavebních úprav v Třinci. „Letos v květnu otevřely České dráhy rekonstruovanou třineckou výpravní budovu. Původní projekt ale nezahrnoval úpravu komerčních prostor. Do konce roku chceme zahájit dokončení omítek, rozvodů a dlažby v první části neopravovaných prostor za necelé tři miliony korun, abychom je mohli příští rok nabídnout k pronájmu. Příští rok chceme pokračovat v investici do zbývajících prostor,“ uvádí ředitel Správy osobních nádraží Olomouc Gabriel Jursa. „V rámci třech krajů, tedy Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského, kde spravujeme nádraží, jsme již zahájili nebo v nejbližších dnech zahájíme opravy na třech desítkách budov, včetně projektové přípravy, v celkové hodnotě téměř 35 milionů korun,“ doplňuje Jursa. 

Problémem v této oblasti je nádraží v ostravských Vítkovicích. Předimenzovaná budova je ve značně neutěšeném stavu a vyžaduje přes jeden a půl milionu jen na nejnutnější opravy. Za tyto prostředky by mělo dojít k opravě poškozeného prosklení, dveří bočního vstupu, osvětlení a výměně zasklení nadchodu. Na ostravském hlavním nádraží se jedná hlavně o opravy střechy a podlah, nově přibydou výtahy v hale a na nástupištích. 

Nové fasády dostanou například výpravní budovy v Novém Jičíně městě, Opavě východnebo v Lipové Lázních.  V Olomouci se dočkají nových oken stanice Olomouc město a Olomouc-Nová ulice. 

„Na jižní Moravě a Vysočině plánujeme realizaci oprav či jejich zahájení do konce prosince ve výši přibližně 17 milionů korun,“ říká Luboš Křivánek, ředitel Správy osobních nádraží Brno. „K nejnákladnějším patří oprava střechy v Rousínově za 2,5 milionu korun, která běží od listopadu. Dokončit ji chceme příští rok. V Podivíně jsme kompletně zrekonstruovali veřejné toalety za 1 milion a v Ivančicích opravujeme fasádu, což si vyžádá přibližně jeden a půlmilionu,“ dodává Křivánek. 

Spolu s nádražními budovami převzala SŽDC od  ČD také několik projektů s platným stavebním povolením. Rozsáhlá modernizace tak čeká stanice v Břeclavi, Kuřimi, Lipníku nad Bečvou, či Přerově. Předpokládá se, že tyto úpravy přijdou na asi sto šestnáct milionů korun.

Zobrazeno 2672 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 14:51
Pro psaní komentářů se přihlaste