ne., 11. listopad 2018 22:37

Tenistka Šafářová plánuje po lednovém Australian Open ukončit svou kariéru

Lucie Šafářová na tiskové konferenci Lucie Šafářová na tiskové konferenci Zdroj: Kateřina Šulová, ČTK
Praha – Česká tenistka Lucie Šafářová oznámila před startem finále Fed Cupu mezi Českou republikou a Spojenými státy plánovaný konec kariéry. Se svou aktivní hráčskou kariérou se jednatřicetiletá Češka hodlá rozloučit na prvním grandslamu nové sezony, lednovém Australian Open. Na vině jsou především vleklé zdravotní problémy, kvůli kterým musela Šafářová mnohokrát přerušovat svou sezonu.

Lucie Šafářová během své tenisové kariéry prožila mnoho zdravotních lapálií. Jen letos ji trápila viróza a bakteriální infekce, ke všemu se navrátily i bolesti klubů. A proto finalistka French Open z roku 2015 musela sezonu přerušovat, od konce února se na kurtech dokonce tři měsíce ani neobjevila. V září pak sezonu předčasně ukončila.

Již na turnajích Šafářová naznačovala, že přemýšlí o konci své kariéry. Definitivní rozhodnutí přišlo ale až nyní, před startem pražského finále Fed Cupu. Na svém posledním turnaji v Austrálii plánuje Šafářová odehrát jak dvouhru, tak i čtyřhru. Není ovšem jisté, jestli se ve dvouhře dostane rovnou do hlavní soutěže. České tenistce v aktuálním tenisovém žebříčku patří totiž až 106. místo. Vítězka sedmi turnajů ve dvouhře ovšem nemá strach ani z případné hrozby kvalifikace. Navíc je zde i možnost, že by si mohla zažádat o volnou kartu.

„Žádný jiný turnaj před Melbourne neodehraju,“ prozradila Šafářová. A naznačila tak, že veškerá její příprava bude směřovat právě k lednovému Australian Open, poslednímu turnaji její kariéry.

Za svou bohatou kariéru dokázala Šafářová v roce 2015 vystoupat dokonce až na pátou příčku ve dvouhře, a to především zásluhou vybojovaného finále na French Open, ve kterém ve třech setech podlehla tehdejší světové jedničce Sereně Williamsové. Brněnská rodačka vyhrála hned sedm singlových titulů. Své největší úspěchy prožila pod kanadským trenérem Robem Steckleym.

Ve dvouhře Šafářová dokonce dobyla tenisový trůn, přičemž se minulý rok v srpnu stala světovou deblovou jedničkou. Po boku své deblové spoluhráčky, Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové, triumfovala hned na pěti grandslamových turnajích. Společně s Barborou Strýcovou pak Šafářová získala v Riu olympijský bronz. Ve své sbírce úspěchů se navíc pyšní i pěti vyhranými Fed Cupy.

Zobrazeno 1771 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 00:54
Pro psaní komentářů se přihlaste