ne., 8. duben 2012 18:15

Titanic: 100 let na dně

Tragédie vždy patřily k nejvíce diskutovanějším tématům. Jednu tragédii si připomínáme již 100 let. Pověstná srážka lodi Titanic s ledovcem v severních vodách Atlantiku byla již několikrát zfilmována, vydalo se nespočet publikací o tom, co se tehdy stalo, a lidé dnes mohou navštívit nově otevřené muzeum v Belfastu. Pokud ale nebudete mít zrovna cestu kolem, můžete se o nejznámější lodi na světě dozvědět víc z možností, které vám nabízíme v tomto článku.

Snad žádný z potopených vraků se netěší takové publicitě. Letos – 14. dubna 2012 – to bude přesně 100 let, kdy se Titanic srazil s ledovcem a šel ke dnu. Potopil se 15. dubna kolem druhé hodiny ráno. K příležitosti výročí této tragédie se americký režisér James Cameron, jehož snímek z roku 1997 získal 11 Oscarů, rozhodl opět uvést do kin velkofilm Titanic. Jeho převedení do třetího rozměru trvalo více než rok.

J. Cameron není jediný, který se rozhodl uctít památku obětem a parníku. National Geographic Channel uvede několik dokumentů. Zfilmované projekty - Titanik: poslední slovo s Jamesem Cameronem; Záchrana Titaniku s Bobem Ballardem a Titanik: případ uzavřen – se uskuteční ve dnech od 9. do 11. dubna.

Můžete se tak podívat, k jakým dalším objevům dospěl J. Cameron 15 let od natočení jeho veleúspěšného snímku. S objevitelem vraku, Bobem Ballardem, se dozvíte, co všechno hrozí Titaniku na dně oceánu a na závěr si můžete vyslechnout zbrusu novou teorii o tom, co se přesně událo z noci ze 14. na 15. dubna 1912.

Dokument na toto téma s názvem Vrak Titanku a studená válka uvede 12. dubna na svém druhém programu i Česká televize.

Zdroje:

www.national-geographic.cz

www.titanicworld.cz

 

Zobrazeno 2959 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste