pá., 7. prosinec 2018 16:38

Tři nové pohádky i ostřílená klasika, takové budou Vánoce v České televizi

Jednou z novinek je pohádka Kouzelník Žito, kde se objeví i Jiřina Bohdalová Jednou z novinek je pohádka Kouzelník Žito, kde se objeví i Jiřina Bohdalová Zdroj: https://img.ceskatelevize.cz/press/5119.jpg?_ga=2.38364003.1101983358.1544197397-1131376391.1512579060
Tak jako každý rok, i letos se Vánoce v České televizi (ČT) ponesou v pohádkovém duchu. ČT premiérově uvede pohádky Kouzelník Žito, O zlatém králi a odvážném Martinovi a pohádku ve znakovém jazyce Vodníkova princezna. Těšit se můžeme i na žánr pohádkové komedie v podobě snímku Přání k mání nebo oceňované filmy Po strništi bos a La La Land. Diváci ale samozřejmě nebudou ochuzeni ani o oblíbenou pohádkovou klasiku.

Štědrý den bude patřit pohádce režiséra Zdeňka Zelenky Kouzelník Žito. V hlavních rolích se představí Denis Šafařík, pro kterého jde o první velkou roli, a Anna Kadeřávková, známou například ze seriálu Ulice. Do role kořenářky Apoleny, která v obilném lánu najde odložené novorozeně, ujme se ho a dá mu jméno Žito, obsadil Zdeněk Zelenka Jiřinu Bohdalovou, se kterou spolupracoval například už na pohádce Nesmrtelná teta. „Chtěl jsem odvyprávět příběh, který by měl nepohádkového hrdinu, kterému ovšem život zkomplikují pohádkové bytosti. A také zlí, pochybní lidé,“ říká o svém počinu režisér Zelenka. V dalších rolích se objeví například Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová nebo Pavel Kříž.

Další novinkou bude česko-slovenská koprodukční pohádka režiséra Petera Bebjaka O zakletém králi a odvážném Martinovi. Ta vypráví příběh o princezně, která se rozhodla najít kouzelnou korunu krále Svaroga, aby s její pomocí zachránila svého těžce nemocného otce. V hlavní roli princezny se představí začínající herečka Simona Kollárová. „Michaela není úplně typickou představitelkou princezny. Je odvážná, má dobré srdce, jezdí na koni, umí šermovat, a když si něco vezme do hlavy, nikdo jí to nevymluví,“ říká o své roli Kollárová. Sekundovat ji bude jeden z nejmladších členů Slovenského národního divadla Richard Autner.

Česká televize i letos pokračuje v tradici pohádek ve znakovém jazyce, které mají usnadnit přístup k televiznímu vysílání hendikepovaným dětem. Díky dabingu si ji ale budou moct užít i děti slyšící. Letošní pohádka Vodníkova nevěsta vypráví příběh vodníka Fandy, který si usmyslí, že si za ženu vezme pouze skutečnou princeznu.

Těšit se mohou diváci nejen na pohádky nové, ale samozřejmě i na ty tradiční. Chybět nebudou ani Tři oříšky pro Popelku, které letos slaví výročí pětačtyřicet let od svého vzniku. Mimo pohádek pak premiérově ČT uvede pohádkovou komedii Přání k mání, která nás vtáhne do varietního kouzelnického prostředí. „Je to film o tom, čeho jsme schopni dosáhnout, když uvěříme sami sobě,“ říká o filmu režisér Vít Karas. Těšit se můžeme i na Českými lvy oceněný snímek Po strništi bos nebo oscarový muzikál La La Land.

Zobrazeno 2113 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. prosinec 2018 22:57
Pro psaní komentářů se přihlaste