út., 7. listopad 2017 11:21

Tropický prales v našich domácnostech představí Trojská botanická zahrada

Begonia boliviensis Begonia boliviensis Zdroj: botanicka.cz
Praha - Výstava Americké pokojovky v Trojské botanické zahradě přiblíží návštěvníkům, které rostliny připutovaly do našich bytů a kanceláří z tropů Jižní a Střední Ameriky. Není jich málo, jelikož tropy Ameriky patří k druhově nejbohatším oblastem světa. Takzvané pokojovky si mohou návštěvníci prohlédnout ve skleníku Fata Morgana denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin. Výstava začala na v lsitopadu a přístupná bude až do 7. ledna 2018.

Téměř v každé domácnosti se svými obyvateli žije alespoň jedna tropická rostlina a většina lidí si byt zcela bez květin neumí ani představit. Málokdo se ale zamyslí nad tím, odkud se tyto rostliny vlastně dostaly na pulty v květinářství. Návštěvníkům jsme chtěli tentokrát přiblížit rostliny, které možná doma sami pěstují, ale mnohdy ani netuší odkud přišly a jak žijí ve své domovině. Ve skleníku Fata Morgana se tak odhalí tajemství oblíbených pokojových rostlin, bez kterých si většina  z nás neumí svůj domov představit," řekl Bohumil Černý, pověřený řízením botanické zahrady.

Návštěvníci se díky informačním panelům dozví spoustu zajímavostí o využití a pěstovaní těchto rostlin, ale i o způsobu jejich života. Jednou ze skupin rostlin, kterou na výstavě prezentujeme, jsou oblíbené marantovité rostliny, které jsou okrasné zejména zbarvením svých listů. Ty jsou schopny se natáčet ke zdroji světla a maximálně tak využít sluneční svit v podrostu tropických pralesů," vysvětlila Romana Rybková, kurátorka výstavy.

Kromě marantovitých rostlin budou vystavováni i zástupci dalších skupin, mezi nimi palmy, begonie, bromélie, kaktusy a dokonce i masožravé rostliny.

Oblíbené pokojovky nejsou jediným programem, na který se mohou návštěvníci pražské botanické zahrady v listopadu těšit, jelikož v sobotu 11. listopadu proběhně jako každý rok Svatomartinský přípitek na vinici svaté Kláry. Podle tradice se budou v 11 hodin poprvé otevírat a ochutnávat mladá vína z letošní sklizně. Samozřejmostí bude i hudební doprovod v podání cimbálové kapely a jazzu, stejně jako svatomartinské pohoštění v podobě husího kaldounu, tradičních lokšů a koláčů.

Zobrazeno 2199 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 17:53
Pro psaní komentářů se přihlaste