po., 12. listopad 2018 18:11

U turistů roste obliba Česka

Hlavní město Praha Hlavní město Praha Zdroj: LenDog64 - CC - www.flickr.com
Česká republika – Obliba Česka jako výletní destinace roste. Od letošního ledna do konce září se v ubytovacích zařízeních v Česku ubytovalo 16,8 milionů hostů, z toho více než polovina z Čech. Návštěvnost meziročně vzrostla u domácích i zahraničních hostů. Nejčastěji se u nás ubytovávají turisté ze sousedních států - Německa, Slovenska a Polska, obliba Česka však roste i u Číňanů.

Návštěvnost České republiky rok od roku roste. Od počátku roku do konce září se v českých ubytovacích zařízeních ubytovalo o 6,6 procent více hostů oproti minulému roku. Převládali domácí hosté, kterých bylo 8,67 milionu, což je meziroční nárůst o 8,5 procenta. Obliba Česka se zvýšila i u zahraničních hostů, a to o 4,7 procenta na 8,13 milionu oproti stejnému období v loňském roce. Mezi nejčastější hosty patří Němci (1,5 miliónu), Slováci (550 tisíc) a Poláci (519 tisíc). Z asijských zemí k nám zamířilo nejvíce Číňanů, kde byl meziroční nárůst o 100 tisíc. Na druhou stranu o tři tisíce klesl počet hostů z Jižní Koreje. Největšího poklesu dosáhly hosté z Izraele, kterých bylo o 15 tisíc méně.

Nejvíce hostů z ciziny přilákala Praha s 61 procenty. Největší růst zájmu cizinců však zaznamenal Plzeňský kraj. Zatímco hosté z Česka si nejvíce oblíbily Jihomoravský a Jihočeský kraj, zájem také vzrostl o Karlovarský kraj.

Za zmínku stojí také odhad celkové návštěvnosti ze zahraničí s meziročním růstem o 4,8 procenta, kdy nás navštívilo 27,8 milionu turistů s převažujícími jednodenními návštěvníky.

Zobrazeno 2329 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 18:40
Pro psaní komentářů se přihlaste