so., 21. říjen 2017 13:57

Ulice Olomouce rozsvítí lampióny

Lampióny Lampióny Zdroj: pixabay.com
Olomouc - Jako každoročně i letos se obyvatelé Olomouce mohou zúčastnit lampiónového průvodu, který proběhne na státní svátek, a to v sobotu 28. října. Průvod se uskuteční jako součást oslav 99. výročí vzniku Československa. 

Celou akci organizuje statutární město Olomouc a začne o půl čtvrté odpoledne na Horním náměstí, kde zahraje skupina Tradiconál Olomouc, která vznikla již v roce 1996 a která se zaměřuje na jazzový hudební styl dixieland. Na akci vystoupí také profesionální dechový orchestr, který nese název Vojenská hudba Olomouc. Jeho vznik sahá až do období Rakousko-Uherska. V současnosti má orchestr 49 členů a dva dirigenty. 

Hudební vystoupení skončí zhruba kolem půl šesté, přičemž právě na Horním náměstí začne lampiónový průvod, který povede přes Dolní náměstí, Kateřinskou ulici, Bezručovy sady, nábřeží Přemyslovců až na Žižkovo náměstí, kde průvod skončí. Mezitím se tam přemístí Vojenská hudba Olomouc. K pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka mohou všichni pokládat památeční věnce. Celou akci zakončí již tradičně slavnostní ohňostroj.

Přesně před 99 lety vzniklo samostatné Československo a jeho historicky prvním prezidentem byl Tomáš Garrigue Masaryk, který se na vzniku samostatného státu významně podílel společně s Edvardem Benešem, který ho následně vystřídal v prezidentské funkci. Fungování státu pak omezil vliv druhé světové války. Po jejím skončení začala republika opět fungovat, ale pod nadvládou Komunistické strany Československa přijala název Československá socialistická republika. Vždy tady byly rozdíly mezi Čechy a Slováky a po pádu režimu v roce 1989 došlo k výraznému nárůstu odlišných názorů. Důsledkem toho vznikla 1. ledna 1993 samostatná Slovenská a Česká republika.

Zobrazeno 2467 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. říjen 2017 08:41
Pro psaní komentářů se přihlaste