so., 3. listopad 2018 22:04

V back-to-back sérii vybojoval Baník a Viktorka po jedné výhře

Hráči Baníku Ostrava slavící vítězný gól Hráči Baníku Ostrava slavící vítězný gól Zdroj: www.fcb.cz
Plzeň,Ostrava - Baník Ostrava a Viktorie Plzeň se během tohoto týdne potkali dvakrát, a to v rámci osmifinále MOL Cupu a 14. kola Fortuna ligy. Oba týmy vybojovaly shodně po jedné výhře, Ostrava dokázala postoupit v poháru a Plzeň vyhrála ve Vítkovicích po gólu Kopice 1:0.

Ostrava jde dále

Oba týmy ve středu nastoupily v „pohárových“ sestavách a šetřily svoje opory. Baník přijel do Plzně bez potrestaného Baroše a do branky se místo stálice Laštůvky postavil Viktor Budinský. Plzeň postavila místo Krmenčíka Chorého s Řezníčkem a v brance se objevil v poslední době ne příliš vytěžovaný Kozáčik.

V prvním poločase plnila Viktorka roli favorita a Baník přehrávala kombinačně, a dokonce ho i přestřílela. Po krásném přenesení hry zleva doprava na Ekpaie, který přes Fleišmana centrem po zemi vybídl Chorého ke skórování se v sedmatřicáté minutě rozvlnila síť. Na začátku druhé půle nastala na straně Ostravanů změna Šašinka za Šašinku, konkrétně starší Jakub za mladšího Ondřeje. Střídání se Ostravě vyplatilo. V 73. minutě poslal Granečný milimetrově přesný pas právě na Šašinku a ten se nemýlil. O sedm minut později Hořava ve vápně podtrhl již zmíněného ostravského útočníka a k penaltě se postavil Jiří Fleišman. Ten ranou po zemi bezpečně penaltu proměnil a Baník šel do vedení.

S blížícím se koncem zápasu začali odcházet diváci z Doosan Areny, ale kdo zůstal mohl vidět ještě prodloužení. Rozhodčí Zelinka nastavil tři minuty nad rámec základní hrací doby. Na konci nastavení hostující Jánoš zavezl balon až k protějšímu praporku a zakopl do autu. Zdálo se, že sudí zápas ukončí, ale nechal hru pokračovat a minutu nad nastaveným časem fauloval ve vápně Procházka. Baník šel do deseti po druhé žluté kartě pro Procházku a pískala se penalta pro domácí. Řezníček penaltu bezpečně proměnil.

V prodloužení Plzeň nedokázala oslabeného soupeře dorazit a ve 111. minutě napřáhl ze zoufalství z pětatřiceti metrů Fleišman a stal se hrdinou Baníku. Míč před Kozáčikem skočil a zapadl k jeho pravé tyči. Plzeň tak potřetí za sebou vypadla z českého poháru v osmifinále, tentokrát po prohře s Baníkem 2:3 po prodloužení.

Výhru v „odvetě“ vystřelil Kopic

Předzápasové statistiky hovořily před sobotním zápasem pro Plzeň. S Baníkem v lize neprohrála od roku 2009 a Baník nedal Plzni gól celých 639 minut. V již nejsilnějších možných sestavách nastoupily oba týmy v Ostravě před bezmála 13 tisíci diváky a Plzeň roli favorita potvrdila.

V úvodních minutách měli navrch hosté, ale v průběhu prvního poločasu se hra vyrovnala vysokým presingem domácích a Baník v bouřlivé atmosféře získal převahu. Ostrava hrála velmi tvrdě, někdy až za hranicí pravidel. Prim hráli Fleišman a Ekpai, kteří si nic nedarovali. První velkou šanci zápasu domácí brankář Laštůvka chytil a na druhé straně po sérii nezdarů Plzně se k odraženému míči dostal na malém vápně stoper Šindelář, ale gól dát nedokázal. První a jedinou branku zápasu vidělo skoro vyprodané hlediště těsně před koncem první půle. Z nenápadné akce Kopice, který si sběhl do středu hřiště a kroucenou střelou utišil bouřící stadion. Fleišman dostal opět možnost kopat penaltu, kterou po konzultaci u videa nařídil rozhodčí Proske, ale tentokrát šancí skórovat pohrdl. Další šance střelci nedokázali využít, a tak si Viktorie odvezla z Ostravy všechny tři body.

Baník po šesti zápasech nebere ani bod a Plzeň se po 14. neúplném kole dostala do čela tabulky Fortuna ligy. Přeskočit ji může pouze Slavie, která by musela uspět v Derby pražských eS.

Zobrazeno 1594 krát
Naposledy upraveno: po., 12. listopad 2018 09:53
Pro psaní komentářů se přihlaste