ne., 28. únor 2016 15:33

V březnu proběhne už patnáctý ročník festivalu ProTibet

Praha, Ostrava, Olomouc - Festival ProTibet se uskuteční od 1. do 31. března ve více než čtyřiceti městech po celé České republice. Hlavními centry festivalu budou Praha, Ostrava a Olomouc.

Patnáctý ročník festivalu nabídne bohatý program v každém z měst. Bára Hrzánová vystoupí se svým benefičním představením Hrdý Budžes. Na festival také zavítá člen parlamentu tibetské exilové vlády Thubten Wangchen. Návštěvníci budou moci zhlédnout výstavu fotografií Mystické Himaláje od Martina Pustelníka, zúčastnit se besedy Na kole (nejen) do Tibetu, kde bude Vítězslav Dostál, první Čech, který na kole objel zeměkouli, vyprávět o své cestě po Tibetu nebo se podívat na tibetské filmy Z nomáda nikým, Ženy Tibetu: Tichá revoluce nebo Svobodná Čína: Odvaha věřit.

Festival nabídne i československý film režiséra Vladimíra Síse z roku 1954 Cesta vede do Tibetu. Snímek natočili členové československého armádního filmu spolu s čínskými vojenskými filmaři a vypráví o stavbě silniční magistrály vedoucí z Tibetu přes Himaláje až do vnitrozemí Číny.

 „Každým rokem se v rámci Festivalu ProTibet připomíná 10. března výročí násilného potlačení povstání v Tibetu,“ říká k akci Tomáš Přichystal, festivalový koordinátor.

Festival pořádá obecně prospěšná společnost M.O.S.T. Peníze ze vstupného využije na zajištění lékařské péče a zlepšení životní úrovně tibetských seniorů v indickém exilu. M.O.S.T. se zabývá rozvojovou a humanitární pomocí v Tibetu, podporuje vzdělanost a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, uprchlíků, buddhistických mnichů nebo nomádů.

Kromě Prahy, Ostravy a Olomouce se festival bude konat i v Českých Budějovicích, Uherském Brodě, Jablonci nad Nisou nebo Rabštejnem nad Střelou.

Zobrazeno 1952 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:20
Pro psaní komentářů se přihlaste