pá., 6. prosinec 2019 20:26

V Číně stojí největší 3D tištěná stavba

Největší 3D tištěná stavba se nachází v Číně Největší 3D tištěná stavba se nachází v Číně Zdroj: Winsun
Čína – Čínská společnost Winsun vybudovala za pomocí 3D tiskárny nábřežní hráz o délce 500 metrů. Ta se stala největší tištěnou stavbou na světě. Hráz slouží především jako ochrana okolní řeky, výhodou je  přitom i šetrnost vůči životnímu prostředí.

Největší 3D stavbu dokončila společnost Winsun a to na pobřeží řeky Wu-sung ve městě Su-čou. Jedná se o nábřežní hráz dlouhou přes půl kilometru. Tvoří ji 3D tištěné moduly, které poskytují ochranu břehu řeky před vodními proudy a erozí. Zeď je užitečná i pro zemědělské plochy na břehu a pevnině. Důležitou roli hraje rovněž pro pobřežní biotopy, které brání před chemikáliemi ze souše a následnou kontaminací.

Tištěné hráze na březích řek jsou oproti tradičním projektům vstřícnější k životnímu prostředí. Vhodnější jsou také především proto, že nejsou tolik nákladné a jejich stavba není komplikovaná.

Použité moduly se mohou stát biotopem pro pobřežní rostliny, které také přispívají k ochraně břehů před záplavami. Celá 3D tištěná zeď vytváří příjemné rekreační prostředí, které využívají jak místní obyvatelé, tak i turisté. 

Firma Winsun už v roce 2014 postavila stejným způsobem dům. Později následovala celá řada dalších staveb například venkovní chatka, rodinná vila nebo pětipodlažní bytovka. Firma má na svém kontě i experiment, kdy za pouhý jeden den vytiskla hned deset domů a postavili tak malou vesnici.

Zobrazeno 959 krát
Naposledy upraveno: so., 7. prosinec 2019 23:57
Pro psaní komentářů se přihlaste