ne., 1. květen 2016 00:37

V Keni hořely sloní kly kvůli boji s pytláky

Nairobi - Více než sto tun zabavené slonoviny nechala keňská vláda shořet, aby přesvědčila veřejnost o důležitosti ochrany slonů. Největší požár svého druhu zapálil v sobotu při slavnostním obřadu v národním parku Nairobi sám keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Zabavené kly pocházely z šesti tisíc pytláky zabitých slonů. Těm chtěla Keňa prostřednictvím spálení slonoviny dát najevo, že sloní kly nemají žádnou skutečnou komerční hodnotu a nehodlá tolerovat jejich ilegální prodej. Na černém trhu by však takové množství slonoviny mělo v přepočtu cenu dvou a půl miliard korun.

„Keňa tímto prohlašuje, že slonovina je pro nás bezcenná, pokud není na našich slonech. Tímto vysíláme jasnou zprávu, že obchody s ní musí skončit a naše slony budeme chránit. Věřím, že celý svět se k nám připojí, ukončíme hrozné utrpení našich stád a zachráníme slony i pro další generace," prohlásil při obřadu prezident Kenyatta.

Tento krok se však setkal i s odporem. Americký environmentální ekonom žijící v Keni Mike Norton-Griffiths považuje spálení pěti procent celkového množství slonoviny na černém trhu za lehkomyslné. Podle něj se takové množství zničeného zboží může negativně promítnout v dalším nelegálním lovu slonů.

„Obchodníci uvidí o pět procent méně slonoviny na trhu a jejich odpověď bude: ,Takže oni to berou vážně, tuhle slonovinu už nikdy neuvidíme, teď musíme jít a nasbírat další.',“ řekl Griffiths.

V Keni pytláci každoročně zabijí třicet tisíc slonů pro jejich kly, které se na černém trhu prodávají pro výrobu luxusního nábytku, doplňků a podobně. Za posledních dvacet sedm let se celosvětově zničilo přes 263 tun slonoviny.

Sloni afričtí jsou ohrožení a zákonem chránění, přesto není podle Mezinárodního svazu ochrany přírody znám přesný počet jejich populace. Pytláctvím jsou ohroženi také nosorožci. Poddruh kriticky ohroženého nosorožce dvourohého, nosorožec dvourohý západní, vyhynul už v roce 2013.

Zobrazeno 2957 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:37
Pro psaní komentářů se přihlaste