pá., 13. říjen 2017 14:43

Milada Horáková ožije v českých kinech

Milada Horáková Milada Horáková Zdroj: facebook
Česká republika - Začátkem listopadu vstoupí do všech českých kin snímek Milada. Film znikl v české koprodukci a jeho tvůrci se inspirovali osudem a životem doktorky Milady Horákové. 

Historické drama si dává za cíl přiblížit divákům život, osud a smrt této hrdinky, která se řídila svým svědomím, a to i za cenu ohrožení vlastního života a svých blízkých. Koproducentem životopisného příběhu je Seznam.cz, takže snímek poběží i na internetové televizi Stream. Práva na film také zakoupila společnost Netflix. To dává tvůrcům šanci, že se příběh Milady Horákové dostane i do amerických a světových kin.

Děj se odehrává v letech 1937 až do 27. června 1950, kdy nechalo komunistické vedení Miladu Horákovou popravit. A to i přes mnoho zaslaných žádostí o udělení milosti například od Alberta Einsteina nebo Winstona Churchilla. Stala se tak obětí justiční vraždy během komunistických procesů v padesátých letech minulého století, za vykonstruované spiknutí a velezradu. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto procesů, ale kvůli své neústupnosti se stala symbolem boje za svobodu a odporu proti totalitě. Začátek děje je situovaný do Prahy. Pojednává o období, kdy Milada pracovala jako právnička na Úřadě sociálních věcí na Pražském magistrátě a její manžel Bohuslav Horák pracoval pro Radiožurnál.

Tvůrci filmu v čele s režisérem Davidem Mrknou se snažili přiblížit osobnost doktorky Horákové širšímu publiku. Také usilovali o co největší autentičnost děje. To dokazuje fakt, že se snímek vyhýbá patosu a zaměřuje se jen na osobní příběh hlavní postavy. Při natáčení byla přítomná i skutečná dcera Milady Horákové, Jana Kánská, žijící ve Washingtonu. Ta tvůrcům poskytla dosud nezveřejněné rodinné fotografie, dokumenty a osobní dopisy a paměti svého otce. Také osmačtyřicetilá herečka Ayelet Zurer izraelského původu, která hraje ústřední roli, má k Čechám blízký vztah. Její matka se zde schovávala v klášteře během druhé světové války. I když se film natáčel bezmála třicet jedna dní, připravoval se téměř deset let. Toto životopisné drama se natáčelo na Šumavě, Sázavě a v Praze na Vinohradské třídě.

Celé filmové dílo vede k zamyšlení nad ještě stále aktuálními tématy, jako jsou moc, naděje či boj za demokracii a svobodu. Česká premiéra proběhne ve čtvrtek 2. listopadu.

Zobrazeno 2431 krát
Naposledy upraveno: čt., 19. říjen 2017 20:43
Pro psaní komentářů se přihlaste