út., 30. duben 2013 06:59

V květnu ožije Olomouc klasickou hudbou

V Olomouci se uskuteční už 12. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc, který se letos bude konat od 1. do 22. května.

Festival zahájí 1. května Německé requiem J. Brahmse v Chrámu sv. Mořice. Toto datum je zvolené záměrně, protože je spojené s výročím úmrtí Antonína Dvořáka. Dvořákova Olomouc však nenabízí jen různá hudební aranžmá děl B. Smetany či velikánů světové klasiky jako jsou J. S. Bach a A. Vivaldi. Diváci se mohou také těšit na hudebně-literární program Proč bychom se netěšili, kdy hudba Bedřicha Smetany v podání klavírního tria ArteMiss bude doprovázená četbou skladatelovy korespondence v podání Valérie Zawadské. Na programu je i projekce filmu Intimní osvětlení, který vypráví o setkání spolužáků-hudebníku po 10 letech. Film zrežíroval I. Passera v roce 1965. Projekce se uskuteční 13. 5. od 19 hodin v Mozartově sále.

Dvořákova Olomouc 2013 ovšem nabídne i světová jména. V rámci hudebního festivalu se představí 10. května světově známý houslista Gidon Kremer se svým hudebním souborem Kremerata Baltica. Gidon Kremer, držitel mnoha mezinárodních ocenění, je známý především svou osobitou interpretací a má obrovskou zásluhu na popularizaci hudby.

Mezi největší současné hvězdy, které zavítají na Dvořákovu Olomouc, patří mezzosopranistka Dagmar Pecková, která za klavírního doprovodu Miroslava Sekery představí skladby L. Janáčka, A. Dvořáka a G. Mahlera. Koncert se koná 21. května v Redutě a je už vyprodaný.

Dalším velikánem je Miro Žbirka. Tento slovenský hudebník zakončí Dvořákovu Olomouc 25. května. Pod vedením slovenského dirigenta Adriána Kokoše zazní „Mekyho“ hity v aranžmá pro symfonický orchestr. Koncert je rovněž součástí oslav 440. výročí založení Univerzity Palackého v Olomouci.

Tento festival vznikl přeměnou festivalu Olomoucké hudební jaro pořádaný Moravskou filharmonií už od roku 1958 a svůj nový název - Dvořákova Olomouc - získal v roce 2001. Festival je pojmenován po hudebním skladateli Antonínovi Dvořákovi, který je výrazně spjatý s hudební historií města Olomouc, protože tady v letech 1888-1898 často umělecky působil. O jeho blízkém vztahu k Olomouci není pochyb, neboť premiéry dvou Dvořákových instrumentálních děl - Te Deum a Requiem zazněly poprvé právě v Olomouci. Jak už sám název napovídá, dramaturgie je orientována především na Dvořákova díla, ale zaměřuje se také na další české a zahraniční autory.

Předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketportal a také v Infocentru Olomouc, kde mohou studenti uplatnit slevy na vstupném.

Více informací o programu.

 

Zobrazeno 1881 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste