pá., 5. prosinec 2014 11:59

V Německu odsoudili prvního bojovníka Islámského státu

Islámský stát má ve svých řadách i evropské bojovníky. To potvrzuje i odsouzení vůbec prvního Němce za členství v teroristické organizaci. Muslimů žijících v Evropě, kteří se vydali bojovat za radikální hnutí, je ale víc.

 Soud ve Frankfurtu nad Mohanem uskutečnil první rozsudek svého druhu. Odsoudil německého mladíka Kreshnika Berishu za účast v zahraniční teroristické organizaci. Odsouzený údajně odjel do Sýrie minulý rok. Po pěti měsících se ale vrátil. Při procesu připustil, že se chtěl zapojit do činnosti radikálního islámského hnutí. Odmítl ovšem tvrzení, že by zde střílel na lidi. Soud rozhodl vést proces s Berishou jako s mladistvým. Jen díky tomu vyvázl s třemi lety a devíti měsíci. „Jako mladistvý nezvládl odolat vlivu svých islamistických přátel," zdůvodnil rozsudek podle agentury Reuters soudce.

Berisha ovšem není jediným případem. Už nyní se řeší další podobný proces ve Stuttgartu s Ismailem Issou. Ten prý bojoval v řadách Islámského státu. Zpět do Německa přijel kvůli zranění. Následně zde chtěl zajistit finanční a materiální podporu pro islamisty.

Z Německa už odjelo do Sýrie a Iráku okolo pět set padesáti lidí. Někteří z nich se nyní vrací. Odborníci před nimi varují. Jednak kvůli možným teroristickým útokům. Také však kvůli dalšímu verbování německých muslimů.

Zdroj obrázku: Aktuálně.cz

Zobrazeno 1338 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 17:45
Pro psaní komentářů se přihlaste