pá., 30. leden 2015 18:38

V Olomouci otevřeli novou lékárnu za miliony.

Olomouc – Ve čtvrtek se v Olomouci otevřela nejmodernější česká lékárna. Patří k olomoucké Fakultní nemocnici. Slavnostního otevření se zúčastnil také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

 

Nová lékárna stojí hned vedle dříve používané staré budovy patřící k Fakultní nemocnici. Budovu postavili ve velmi moderním stylu. Má čtyři podlaží, stavba trvala devatenáct měsíců a celkově vyšla na více než 100 milionů korun. Lékárna je nyní komfortnější a nabízí lepší služby. To zahrnuje například více výdejních míst než v původním sídle. Lékárníci obsluhují pacienty u sedmi pultů. Kapacita využívané plochy je bezmála pět set metrů čtverečních. Zvýšila se bezpečnost a kvalita výroby léčebných přípravků. Do lékarny bylo také přesunuto jedno z nejnáročnějších pracovišť. Jedná se o ředírnu cytostatik. Ta se využívá k výrobě léčiv pro chemoterapickou léčbu onkologických onemocnění. Další výhodou je výroba léků, které jsou k sehnání pouze na některých místech v České republice. 

„O výstavbě se začalo uvažovat už před patnácti lety, kdy prostory dosavadní lékárny přestávaly vyhovovat potřebám rozsáhlého a velmi náročného lékárenského provozu. Jsme rádi, že se nám tuto myšlenku podařilo dotáhnout do úspěšného konce. Naše lékárna slouží nejen příchozím pacientům, ale je nezbytná pro zásobování celé nemocnice. Rozsah služeb, a jejich komplexnost ve spojení s moderním prostředím nás teď jednoznačně řadí na špici v oboru,“  sdělil ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík.  

Nová lékárna má i lepší vybavení. K dispozici jsou nové laminární boxy či sterilizátory. Navíc se využívá hygienicky nejkvalitnější tzv. „purifikovaná voda“ k výrobě vody pro injekce.

Fotografie: Zpravodajstvi.sumpersko.cz

Zobrazeno 1675 krát
Naposledy upraveno: ne., 1. únor 2015 22:43
Pro psaní komentářů se přihlaste