út., 8. prosinec 2015 22:56

V Pekingu přetrvává krizový stav kvůli smogu

Peking - Už od pondělí platí v čínském hlavním městě nejvyšší stupeň nebezpečí kvůli extrémně znečištěnému ovzduší. Uzavřeny jsou továrny či školy. Čínské úřady vyzývají obyvatele, aby zůstávali v budovách a nevycházeli ven. I přesto lidé proudí po ulicích.

Znečištění vzduchu patnáctkrát překročilo doporučenou úroveň, kterou stanovila Světová zdravotnická organizace (WHO). Na některých místech dosáhla hodnota až 300 mikrogramů na metr čtvereční, maximální povolené množství je přitom 25. Odborníci očekávají i další růst těchto čísel, pokud do Pekingu nedorazí studená fronta.

Už minulý týden byl vyhlášen tzv. oranžový, tedy druhý stupeň pohotovosti. Později se koncentrace smogu ještě zvýšila, proto úřady přistoupily na červený stupeň. Takto vysoké ohrožení je v Číně vůbec poprvé v historii.

Mimořádná postupy zůstanou v platnosti nejméně do čtvrtka. Na stavbách a v továrnách byly zastaveny práce, při kterých se nadměrně zvedá prach. Do ulic vyjíždí pouze polovina aut – střídá se povolení pro ty se sudou či lichou číslicí na poznávací značce.

Čínská vláda se zavázala, že do roku 2020 sníží emise z tepelných elektráren až o 60 procent. Vzhledem k momentální situaci se však usuzuje, že jde jen o pokus o uklidnění čínského obyvatelstva.

Zobrazeno 2009 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:45
Pro psaní komentářů se přihlaste