so., 3. prosinec 2016 10:56

V Polsku je omezené právo na demonstrace, úřady a církve budou mít přednost

Jedna z demonstrací v Polsku Jedna z demonstrací v Polsku Zdroj: Czarek Sokolowski
Varšava -  Polská strana Právo a spravedlnost (Pis), která ovládá i polský parlament v pátek schválila změnu zákona o veřejných schomážděních. Tyto změny omezují pořádání demonstrací, ale naopak zvýhodnňují akce úřadů a církví. Tento krok vyvol spoustu kritiky u médií i občanů.

Úprava zákona se nelíbí také opozici, ochráncům lidských práv, ale taky komisaři Rady Evropy pro lidská práva Nilsovi Muižnieksovi. "Jde o pokus zavřít ústa Polkám a Polákům kteří nejsou spokojení s vládou," citoval list Gazeta Wyborcza mluvčí neparlamentní strany Razem Dorotu Okovou.

Doposud mohli občané pořádat demostraci tehdy, když oznámili konání akce na daném místě jako první. Podle úpravy zákona však mohou jakoukoliv akci úřady zakázat, pokud budou chtít na stejném místě pořádat něco jiného katolická církev nebo státní úřady. 

Úprava také zmiňuje "periodické shromáždění", což znamená manifestace, které se konají na stejném místě ve stejný den nejméně čtyři roky po sobě nebo tři roky, pokud se organizují ve státní svátek.

Podle polského ombudsmana Adama Bodnara, který před změnami varoval už v úterý, budou změny v rozporu s ústavou i s normami mezinárodní práva, které upravují svobodu shromažďování.

"Tyto změny povedou ke zbytečnému a nepřiměřenému omezení práva velké části obyvatelstva užívat svého práva svobodného shromažďování, což bude v rozporu s článkem 11 Evropské úmluvy o lidských právech," prohlásil komisař Muižnieksov agentuře AFP.

Zobrazeno 1788 krát
Naposledy upraveno: ne., 4. prosinec 2016 16:35
Jan Nuc

www.myapple.cz

Pro psaní komentářů se přihlaste