út., 15. březen 2016 00:09

V prvním semifinálovém zápase zvítězila Jihlava

Jihlava - Největší překvapení dosavadního průběhu play-off WSM ligy - tým Ústí nad Labem, zavítal v prvním semifinálovém zápase na půdu Dukly Jihlava. Domácí byli velkým favoritem, ale Ústí chtělo potvrdit svou pověst ze čtvrtfinále, ve kterém porazilo vítěze základní části z Kladna.

Tento rok se Jihlavě proti Ústí mimořádně dařilo. Ve všech čtyřech utkáních Jihlava zvítězila s celkovým skórem 16:9. V play-off je ale vše jinak. V historii se tyto týmy ve vyřazovací fázi střetly čtyřikrát, v posledních třech sériích postoupili Severočeši.

Ústí muselo nejprve absolvovat předkolo play-off, v něm jasně přehrálo Kadaň 3:1 na zápasy. Následovala čtvrtfinálová série s Kladnem, která ale nezačala šťastně. V prvním zápase padli Ústečané 1:5. Druhý zápas Slovanu vyšel daleko lépe a v prodloužení favorita udolal. Tím patrně celou sérii ústečtí hokejisté zlomili, pouze v pátém zápase uspělo Kladno. Druhou možnost na ukončení série ale Ústí využilo, a tak senzačně postoupilo přes kladenského favorita.

To Jihlava šla do play-off z druhého místa tabulky. Přivítala tak Havířov, jenž doma jasně zdolala 2:1 a 5:1. Další zápas, tentokrát hraný na půdě Slezanů, ale Havířov ovládnul 5:2. Ve čtvrtém duelu si Jihlava vybudovala náskok 2:0, havířovští hráči ho ale dorovnali. Šest minut před koncem pak o výhře Jihlavy rozhodnul Josef Skořepa. Dukla vítězství v sérii získala hned v pátém zápase, který vyhrála 5:2.

První zápas semifinálové série se hrál v pondělí. Diváci si ještě ani nestihli sednout, a už dostali studenou sprchu. Ústecký veterán Roubík přihrál zpoza branky na hůl Jana Kloze, který zblízka překonal jihlavského brankáře. Ve zbytku třetiny byla hra vyrovnaná, nicméně branku vsítili pouze jihlavští hokejisté. Svou první přesilovku v zápase zužitkovali po dvaadvaceti vteřinách, když se Josef Skořepa prosadil pohotovou tečí. Do konce třetiny už se žádný z týmů neprosadil a stav byl 1:1.

Po čtyřech minutách druhého dějství měla Jihlava obrovskou šanci, přečíslení 3 na 2 ale jihlavští neproměnili, a to jenom díky zákroku ústeckého brankáře Soukupa. O dvě minuty později chyběly pouze centimetry ústeckému Roubíkovi, jenž nedosáhl na puk před prázdnou brankou Jihlavy. Po polovině zápasu se naskytlo několik šancí Dukle, ale Soukup byl bezchybný. A když Jihlava šance nevyužila, Slovan trestal.

Dvě a půl minuty před koncem třetiny byl vyloučen jihlavský Gebenyuk, což po třinácti vteřinách potrestal tečí Antonín Melka, když vložil hůl do střely Brože. Do konce třetiny Jihlava vyrovnat nestihla, a tak šla do kabin se ztrátou jedné branky.

Ve třetí části byl vyloučen ústecký Holomek. Přesilovku Jihlava nevyužila, nicméně se trefila krátce po skončení přesilové hry. Obránce Vojtěch Zdražil z modré čáry prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Neuběhlo ani dvacet vteřin a stav se opět měnil. Kanonýr v ústeckých barvách Jaroslav Roubík se rozhodl přečíslení 2 na 1 vzít na sebe. Trefil šibenici domácí branky, na což brankář neměl šanci dosáhnout. Tabule ukázala stav 2:3.

Jihlava vzápětí dostala šanci potřetí srovnat po vyloučení Vágnera. Střelu od modré sice brankář Soukup vyrazil, ale Tomáš Herkabus nemohl minout prázdnou branku. Přes tři a půl tisíce diváků sledovalo tlak Dukly, který naneštěstí pro ně branku až do konce základní hrací doby neznamenal. Stav 3:3 mělo změnit prodloužení.

Domácí začali v oslabení, ale hru ve třech zvládli na výbornou. Hosté se totiž provinili faulem, takže výhodu minuty přesilové hry měli hokejisté z Vysočiny. Tentokrát to ale gólem v brance Soukupa neskončilo. Ústecký brankář se skutečně činil. Jednoznačnou šanci nedokázal proměnit ústecký Merta, když netrefil odrytou klec. Ani prodloužení tak rozuzlení nepřineslo, rozhodnout měly nájezdy. V nich se z šesti aktérů trefil jediný, k radosti domácích fanoušků to byl Tomáš Herkabus, jenž si rozhýbal brankáře Soukupa a podél něj zakončil.

Asistent domácího trenéra František Zeman mohl být spokojenější než hosté. „Já si myslím, že lidi, co si dnes koupili vstupenku, viděli hokej se vším všudy. Bylo prodloužení i nájezdy, takže pro diváka dobré. Jen pro nás na střídačce to bylo horší. Dnes jsme si vítězství zasloužili,“ uvedl Zeman pro web jihlavské Dukly. Druhý zápas se bude hrát v úterý 15. března.

Zobrazeno 1948 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:33
Jan Krejcar

Student druhého ročníku žurnalistiky. Milovník evropské politiky, Pobaltí a v současné době expert na rumunskou politiku.
Bývalý redaktor DHK Baník Most.
Rozhodčí OFS Most.
Častý účastník diplomatických simulací a dalších debatních akcí.

Pro psaní komentářů se přihlaste