po., 21. listopad 2016 21:19

V soutěži Czech Press Photo zvítězil snímek protičínských protestů

Vítězná fotografie Michala Šuly (MF Dnes) Vítězná fotografie Michala Šuly (MF Dnes) Zdroj: https://www.czechpressphoto.cz/detail-novinky/294-47/vysledky-cpp-2016/
Praha - Fotografie zachycující protesty během návštěvy České republiky čínským prezidentem zvítězila v kategorii Fotografie roku. Autorem snímku a hlavním vítězem je fotograf MF Dnes Michal Šula. Podle poroty snímek reflektuje současný stav politické kultury.


Předávání cen proběhlo v pondělí 21.11. v budově Staroměstské radnice v Brožíkově síni, kde bude od úterý probíhat výstava. Michal Šula se svým snímkem zvítězil i v kategorii Aktualita. „Fotografie symbolizuje střet hodnot demokratického světa s čínskou realitou a ilustruje současný stav domácí politické kultury," uvedla k výběru mezinárodní porota.
V kategorii Lidé, o kterých se mluví vybrala porota za nejlepší snímek ten od Petra Topiče z Mafry, která zobrazuje europoslance Miloslava Ransdorfa jak přichází do sídla KSČM v Praze, aby vysvětlil své zadržení ve Švýcarsku. Se sérií fotografií nazvanou Ambulance v zoo uspěl v kategorii Příroda a věda člen královehradecké krajské redakce MF Dnes, fotograf Martin Veselý. Grant Prahy, se kterým je spojena odměna 120 tisíc korun, obdržel fotograf na volné noze Jiří Šebek se sérií Chrámy nové doby, zachycující obchodní a administrativní budovy. Fotografii olympijského šampiona Lukáše Krpálka fotografa Šimona Pikouse ocenila porota v kategorii Portrét. Fotožurnalistická soutěž se pravidelně koná již od roku 1995. Porotě odevzdalo své práce 349 fotografů, kteří do soutěže vložili celkem 5861 snímků. V letošním ročníku se soutěžilo v deseti kategoriích a z toho tři byly vyhrazeny pro video.

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1891 krát
Naposledy upraveno: st., 23. listopad 2016 18:01
Pro psaní komentářů se přihlaste