so., 9. březen 2019 14:42

Ve Vinohradské nemocnici se střílelo. Pacient napadl svoje dva spolubydlící, jeden z nich zemřel

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se střílelo Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se střílelo Zdroj: https://unsplash.com/photos/U4FyCp3-KzY
Praha – Hematologická klinika ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady zažila v noci z pátka na sobotu dramatické chvilky. Čtyřiasedmdesátiletý pacient vytáhl zbraň na dva muže, se kterými sdílel pokoj. Jeden z nich již zraněním podlehl, druhý je ve stabilizovaném stavu. Útočníka zpacifikovaly zdravotní sestry. Muž zbraň vlastnil legálně.

Na sociální síť Twitter k projevil k celé události lítost ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň také smeknul sestrám, které podle něj byly pohotové a velmi statečné. „Doufám, že se stav zraněných pacientů brzy zlepší,“ vzkázal šéf rezortu chvíli po půlnoci. Večer téhož dne jeden z pacientů zemřel. Léčil se s onkologickým onemocněním.

Snímek obrazovky 2019 03 09 v 14.32.08

 

K incidentu se vyjádřil i ředitel nemocnice Robert Grill. „Nemocnice musí být přístupná 24 hodin denně a 365 dní v roce všem,“ uvedl pro Český rozhlas. Bezpečnostní opatření podle něj zatím nejsou rozvinutá tak, aby personál dokázal zamezit přítomnosti zbraní nebo výbušnin. Problém je i ve velké rozloze vinohradského nemocničního areálu, který jednoduše nejde úplně utěsnit.

Situace, při nichž jsou napadeni pacienti nebo personál, jsou v rámci Česka spíše ojedinělé. Některé ale už smrtí skončily, v roce 2010 psychiatrický pacient zabil jiného hospitalizovaného. Střelná zbraň se objevila ve dvou případech z roku 2014, jednou v Ostravě a podruhé v pražských Střešovicích, oba incidenty se ale obešly bez zranění.

Zobrazeno 1207 krát
Naposledy upraveno: ne., 10. březen 2019 13:16
Pro psaní komentářů se přihlaste