čt., 12. listopad 2015 13:56

Vědci objevili nový lidský druh

Johannesburg - Hluboko uvnitř jeskyně v oblasti Vycházející hvězda našel mezinárodní tým vědců působících v Jihoafrické republice ostatky pradávného lidského druhu. Druh získal označení homo naledi. Slovo naledi v překladu znamená hvězda a odkazuje tak k názvu zmíněné jeskynní oblasti. "Jsem nadšený, že vám mohu představit nový lidský druh," uvedl podle AFP na tiskové konferenci badatel Lee Berger. Mnoho odborníků si však zachovává notnou dávku skepse. 

Zřejmě na místě dávného pohřebiště v hloubce asi 80 metrů se našly ostatky nejméně 15 jedinců včetně dětí. Celkem nález čítá asi 1550 kostí. Jedná se o největší nález v historii afrického kontinentu. Zprávy o úžasných objevech se dostaly na veřejnost už v roce 2013, doposud však probíhaly analýzy.

Geologický věk fosilií zatím vědci neznají. Dle informací, které tým badatelů prezentoval v časopise eLife, kosterní pozůstatky dokazují, že homo naledi byl schopný vzpřímené chůze. Tvar nohou napovídá, že dokonce ušel relativně velké vzdálenosti. Průměrně dorůstal výšky až 1,5 metru a vážil přibližně 45 kg. Jeho mozek se podobal mozku gorily a byl malý asi jako pomeranč. "Celkově se homo naledi jeví jako jeden z nejprimitivnějších příslušníků našeho rodu, ale má také několik překvapivých rysů, které nám umožňují zařadit ho do rodu homo," řekl americký vědec John Hawks pro web britského deníku The Telegraph.

Někteří vědci však příslušnost nově nalezeného druhu k rodu homo zpochybňují. Tvrdí, že tým vědců podílející se na výzkumu přikládá přílišný význam tvrzení, že homo naledi pohřbíval zemřelé jedince. Odborníci se totiž domnívají, že až homo sapiens měl dostatek soucitu a úcty k mrtvým. Špatně dostupné místo na dně jeskyně tak nemuselo být pohřebištěm, ale pouze smrtící pastí. Jiní vědci tvrdí, že ostatky někdo mohl na toto místo záměrně přinést.

Zobrazeno 2364 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:54
Pro psaní komentářů se přihlaste