po., 18. březen 2019 15:00

Vědci z Olomouce vyvinuli speciální látky s protinádorovými účinky

Tantal v čisté podobě Tantal v čisté podobě Zdroj: ebay.com
Olomouc – Nově by mohly do boje proti nádorovým onemocněním nastoupit látky s obsahem tantalu, které vyvinuli olomoučtí vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Sloučeniny, které disponují tantalem, tedy přechodným kovem, mají protinádorovou účinnost a jsou k ostatním zdravým buňkám minimálně toxické. Nové látky jsou už navíc chráněny národním patentem pod názvem Dichloro-komplexy tantalu.

„Výsledky studií na buněčných modelech podpořily následné testy toxicity na laboratorních zvířatech. Potvrzují vysokou protinádorovou aktivitu těchto látek a jejich zanedbatelnou toxicitu vůči zdravým buňkám, což představuje, v praxi často nevídaný, potenciál pro praktickou aplikaci,“ sdělil Zdeněk Trávníček, vedoucí výzkumné skupiny.

Olomoucké výzkumníky čeká ještě dlouhá cesta

Protinádorovou aktivitu komplexů tantalu výzkumná skupina ověřila na několika nádorových onemocnění. „Je však třeba zdůraznit, že i přes velmi pozitivní prvotní výsledky zkoumání ještě povede poměrně časově dlouhá cesta k případnému reálnému využití těchto látek jako léčiv. Látky musejí projít náročnou procedurou preklinického i klinického hodnocení,“ oznámil další z výzkumníků Zdeněk Dvořák.

Vyvinuté látky jsou pod ochranou patentu

„Národní patentový úřad při rozhodování posuzoval nejen novost a originalitu vynálezu, ale i možnou průmyslovou aplikovatelnost navržených sloučenin. Na udělený patent navazuje publikace stejného výzkumného týmu zveřejněná v prestižním chemickém časopise Chemical Communications, ve kterém byla publikována pilotní studie řešící tuto problematiku,“ vysvětlil jeden ze skupiny autorů docent Pavel Štarha.

Zobrazeno 1458 krát
Naposledy upraveno: út., 19. březen 2019 09:46
Pro psaní komentářů se přihlaste