út., 17. březen 2020 10:20

Velká Británie chce s koronavirem bojovat po svém

Britský premiér Boris Johnson Britský premiér Boris Johnson Zdroj: wikimedia
Londýn-Zatímco jiné Evropské země nařizují karanténu a zakazují veřejné akce, vláda Velké Británie v čele s premiérem Borisem Johnsonem se rozhodla pro jinou strategii v boji s koronavirem.

Britský premiér se prý řídí radami vědeckých zdravotnických expertů, kteří tvrdí, že racionálním přístupem k epidemii je snaha o vytvoření kolektivní imunity. Tento přístup obhajuje především hlavní vládní poradce pro vědu Patrick Vallance. Ten tvrdí, že by se virus mohl opět vrátit, dokonce silnější. Kdyby se však nyní nakazilo alespoň 60 procent Britů, vytvořili by si dostatečnou imunitu proti této nemoci.

V tajné zprávě společnosti Public Health England, která má za úkol pracovat na opatřeních vedoucích ke zlepšení zdravotního stavu občanů stojí: „Očekáváme, že virem se během příštích 12 měsíců nakazí až 80 procent populace.“ Zprávu se podařilo získat deníku Guardian.

Přístup britské vlády však kritizuje mnoho odborníků a politiků, například bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunty označil postup Johnsonova kabinetu za „překvapivý a znepokojivý.“ V otevřeném dopise určeném vládě na to minulý týden upozornilo 230 odborníků nejrůznějších oborů, podle kterých může takový přístup zvýšit tlak na už tak napjatou situaci v britském zdravotnictví a vláda tím „riskuje mnohem víc životů, než je nutné“. Nakažení tak vysokého počtu lidí by navíc téměř jistě znamenalo přetížení zdravotnického systému.

Z průzkumu pro list Sunday Times vyplývá, že si většina obyvatel přeje, aby premiér vyhlásil stav nouze. V zemi již koronaviru podlehlo více než 50 lidí a Boris Johnson minulý čtvrtek prohlásil, že „mnoho dalších lidí předčasně ztratí své milované.“ Šéf britských zdravotníků Chris Whitty a Patrick Vallance jsou ale přesvědčeni, že zvolený přístup je správný.

Ve Spojeném království tak nadále zůstávají otevřené restaurace, hospody, obchody a školy. Podle Vallance však k zavření bristkých škol nejspíše brzy dojde, zatím k tomu prý ale není důvod. Dále se v ostrovní zemi konají veřejné koncerty a sportovní utkání. Premiér Johnson prý věří ve zodpovědný přístup lidí. Včera však na briefingu po schůzi krizového týmu prohlásil, že by všichni, kdo mají v domácnosti někoho, kdo má kašel nebo zvýšenou teplotu, měli zůstat ve 14denní karanténě. Dále by se lidé měli vyhnout cestování a návštěvám takových míst jako jsou restaurace, kluby a podobně.

Zobrazeno 1086 krát
Naposledy upraveno: út., 17. březen 2020 16:59
Pro psaní komentářů se přihlaste