čt., 10. březen 2016 23:00

Velká Británie má nejlepší univerzity v Evropě.

Způsob výuky, prostředí pro výzkum, mezinárodní věhlas, ale i množství citací ve vědeckých publikacích, to vše jsou kritéria, podle kterých se žebříček Times Higher Education (THE) každoročně sestavuje. Do konečného seznamu se následně dostane 200 nejlepších vysokoškolských institucí z 22 evropských států.

Hodnocení škol letos jasně ovládli Britové, do žebříčku se dostalo 46 škol ze Spojeného království, včetně třech úplně nejlepších. Na prvním místě se umístila oxfordská univerzita, na druhém místě univerzita v Cambridge a třetí pozici obsadila londýnská Imperial College. Pomyslnou bramborovou medaili obdržel Švýcarský federální technologický institut v Curychu (ETH), desítku nejlepších pak uzavírá čtveřice britských škol, které jsou následovány švédským Karolinska Institutem a mnichovskou LMU.

Německé vysoké školy se se svými 36 zástupci umístily jako druhé nejlepší v Evropě, jedenáct z nich můžeme nalézt dokonce mezi nejlepšími padesáti. Třetí nejúspěšnější zemí v žebříčku je s devatenácti školami Itálie. Pouze jediná italská univerzita (Scuola Normale Superiore di Pisa) se však dostala mezi top 50, většina ostatních se nachází až v druhé polovině žebříčku.

Po přepočtu nejlepších univerzit na počet obyvatel v zemi si výborně vedly země Skandinávského poloostrova. Švédsko získalo jedenáct zástupců v seznamu, Finsko šest. Žebříček také zohledňuje množství kvalitních univerzit podle hrubého domácího produktu na obyvatele daného státu. V tomto ohledu propadly vysoké školy v Rusku a Španělsku. Autoři žebříčku poukazují také na to, že dobře si obecně nevedly univerzity z východní Evropy.

Mezi nejlepších 200 vysokých škol Evropy se dostala také jedna z České republiky: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, jež se umístila na 170. místě.

Zobrazeno 3131 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:43
Pro psaní komentářů se přihlaste