út., 1. prosinec 2015 13:54

Velká Británie vybojovala vítězství v Davis Cupu

Belgie – Celých 79 let trvalo tenisovému výběru Velké Británie, než se salátová mísa pro vítěze Davisova poháru vrátila na Britské ostrovy. Na antuce v belgickém Gentu se konalo už 104. finále mužské týmové soutěže, ve kterém se proti Velké Británii utkala domácí belgická reprezentace. O tom, kdo posvátnou trofej získá, se muselo rozhodovat až v poslední hrací den. Vítěznou tečku za britským tenisovým snem napsal Andy Murray, druhý tenista světa.

O vyrovnanosti celého klání napověděl už první hrací den finále. V pátek na kurt nastoupili domácí David Goffin a debutant v nejprestižnější týmové soutěži světa Kyle Edmund. Navzdory svým nevýrazným zkušenostem Edmund belgického favorita potrápil. Zhruba po dvou hodinách hry vedl 2:0 na sety a byl velice blízko obrovské senzaci. Jenže poté se miláček belgického publika obdivuhodně zvedl a otočil utkání.

Následovala druhá páteční dvouhra, ve které favorit také potvrdil svou úlohu. Andy Murray na rozdíl od belgické jedničky nedal šanci Rubenu Bemelmansovi. Mezi oběma hráči je rozdíl 107 míst ve světovém žebříčku, což se také na kurtu plně projevilo. Britský tenista přesvědčivě zvítězil 6:3, 6:2 a 7:5. Po úvodních dvou střetnutích tak bylo skóre vyrovnané 1:1.

Oba celky vkládaly velké naděje zejména do sobotní čtyřhry, která se zdála být pro vývoj utkání klíčová. Kapitán Velké Británie nasadil pro sobotní zápas sourozeneckou dvojici, po boku deblisty Jamie Murrayho se postavil jeho slavnější bratr Andy. Belgický realizační tým oproti původní nominaci udělal změnu a na kurt poslal pár David Goffin – Steve Darcis. Bratrská dvojice již od začátku diktovala tempo utkání, utekl jí pouze druhý ze čtyř odehraných setů a vyhrála 6:4, 4:6, 6:3 a 6:2.

V neděli hosté dokázali rozhodnout už v první dvouhře. V souboji týmových jedniček se představili Andy Murray a David Goffin. Druhý nejlepší hráč světa předváděl proti svému soupeři fantastický antukový tenis, skvěle se pohyboval a zbytečně nekazil. Murray využil hned druhý mečbol geniálním lobem od základní čáry, Velká Británie tak mohla slavit první titul po devětasedmdesáti letech. "Nikdy jsme si nemysleli, že dostaneme takovou příležitost, a jsme neskutečně šťastní, že jsme ji využili. Už se to nemusí opakovat," prohlásil britský tenista krátce po konci utkání.

Zobrazeno 1916 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 23:00
Pro psaní komentářů se přihlaste