po., 26. říjen 2015 17:16

Většina Čechů zákaz kouření uvítá

ČR - Nekuřákům se pravděpodobně začíná blýskat na lepší časy. Od začátku následujícího roku by měl začít platit zákon o zákazu kouření cigaret v restauračních zařízeních, na koncertech a tanečních zábavách. Návrh v červnu schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Zatímco odborníci vidí toto rozhodnutí jako krok správným směrem, Asociace hotelů a restaurací je zásadně proti.

Návrh se ale netýká pouze tabákových výrobků, omezení má platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky určené ke kouření, nemělo by být možné si je zapálit ani na zastávkách, v kinech, divadlech či sportovních halách. Nový zákon by také nařizoval, že se na nápojových lístcích musí objevit alespoň jeden nealkoholický nápoj, jehož cena nebude vyšší než cena piva.
Vláda návrh podpořila jednomyslně, očekává však bouřlivou debatu v parlamentu. Prezident Miloš Zeman by za lepší řešení než úplný zákaz kouření považoval pouze oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, zákon přesto vetovat nebude. "Veřejně jsem řekl, že ať bude zákon v jakékoli podobě, nebudu ho vetovat, protože bych se cítil být v konfliktu zájmů nejenom jako kuřák, ale taky jako takzvaný chain smoker, tedy řetězový kuřák, to je ta horší kategorie kuřáků," řekl Zeman.
Odborníci tvrdí, že je to krok správným směrem, někteří by dokonce uvítali normu o něco přísnější. Naopak Asociace hotelů a restaurací vnímá úplný zákaz kouření jako nesmyslný. V nedávné době totiž provozovatelé museli oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory, nové nařízení by tak znamenalo znehodnocení těchto investic. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ale uvedl, že přestože jsou taková opatření běžná i v západní Evropě, nevedla ke snížení tržeb ani ke snížení počtu zákazníků.
Ani majitelé kuřácké hospody ve Šternberku se nebojí ušlých zisků, zákon naopak přijmou velmi rádi. „Už léta čekáme, že takový zákon bude, protože jsme oba nekuřáci a kouření nemáme rádi. Co se týká naší hospody, tak si osobně myslím, že to tržby neovlivní, z počátku může být nějaké vakuum, ale je otázka času, než se to nahradí," vyjádřil se k návrhu zákona provozovatel šternberské pivnice Miroslav Volf. Jeho podnik je už několik desítek let kuřácký, přestože proti kouření zaujímá negativní postoj. „Kdyby se zákon neschválil, hospoda zůstane kuřácká, po tolika letech se bojíme to změnit, ale kdybychom otevírali nový provoz, určitě bude nekuřácký," dodala jeho žena Jaroslava Volfová.

Ne všichni ale úpravu zákona vítají. "Když chodíme s přáteli do hospody, rádi si u piva zapálíme cigaretu. Nedokážu si představit, že bych každou chvíli měla chodit ven, už vůbec ne v zimě. Přijde mi to nesmyslné," vyjádřila svůj nesouhlas se zákonem studentka Anna Lindaurová.

Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odpůrců kouření od roku 2011 značně přibylo. S úplným zákazem souhlasí 82 procent lidí, kteří nikdy nekouřili, 74 procent bývalých kuřáku a pouhých 15 procent kuřáků. Kouření by zakázalo 69 procent žen a 48 procent mužů.

Zobrazeno 2256 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:18
Pro psaní komentářů se přihlaste