út., 30. říjen 2018 17:11

Volby v Hesensku vyhrálo CDU, vítězem jsou ale zelení

Logo CDU v Hesensku Logo CDU v Hesensku Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_CDU_Hessen_2014_weiss.jpg
Frankfurt nad Mohanem - Volby v Hesensku vyhrálo s 27 % CDU, oproti posledním volbám ztratilo přibližně 10 %.

O druhou příčku se s necelými 20 % dělí SPD a zelení, kteří jsou podle generálního sekretáře a poslance spolkového parlamentu Larse Klingbeila (SPD) skutečnými vítězi večera. „Je to pro naši velkou koalici důležitý signál. Musíme být důraznější,“ dodal. Již po volbách v Bavorsku se začaly objevovat jisté obavy, zdali bude Velká koalice pokračovat. SPD zde totiž obhájilo pouhých 9 %, zatímco zelení a Alternativa pro Německo skončili na přednějších příčkách. Angela Merkelová je proto připravená neobhajovat post předsedkyně strany na sjezdu v prosinci a v dalším volebním období nebude kandidovat do spolkového sněmu, tudíž nebude ani kancléřkou.

Do zemského sněmu v Hesensku se s 13,1 % dostala i protievropská a protiimigrační Alternativa pro Německo, ta má nyní zastoupení ve všech spolkových zemích. Mezi dalšími stranami, které se probojovaly do parlamentu patří také svobodní demokraté (FDP) 7,5 % a Levice 6,3 %.

Hesensku by i nadále mohla vládnout koalice CDU a zelených v čele s Volkerem Bouffierem (CDU), k většině by ale potřebovali ještě doplňující třetí stranu. Bouffierem osobně je zastáncem jamajské koalice (tvořená CDU, zelenými a svobodnými demokraty), vyjednávat začali hned v pondělí.

Zobrazeno 1580 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 22:38
Pro psaní komentářů se přihlaste