pá., 26. říjen 2018 21:26

Vrahové Kuciaka údajně plánovali vraždu exministra

Zavražděný slovenský novinář Jan Kuciak Zavražděný slovenský novinář Jan Kuciak Zdroj: Nový Čas
Bratislava - Čtveřice mužů, kteří jsou obviněni z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se měli domlouvat na zavraždění bývalého slovenského ministra zahraničí Daniela Lipšického a elitního prokurátora. V pátek to uvedla televize Markíza.

 

Jeden s obviněných Zoltán Andruskó, který s policií od začátku vyšetřování spolupracuje, ve své výpovědi uvedl, že skupina zvažovala odstranění dalších dvou lidí. „Myšlenka vycházela z hlavy Aleny Zsuzsové a podnikatele Mariána Kočnera, kterého měl Andruskó označit za objednavatele vraždy Kuciaka,“ uvedla televize. Lipšic tyto informace nechtěl komentovat, uvedl však, že je v kontaktu s vyšetřovateli. Lipšic v současnosti právně zastupuje Kuciakovu rodinu.

Kuciak s Kušnírovou byli zavražděni letos 21. února v obci Velká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala masové demonstrace po celém Slovensku, které vedly postupně k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (oba Směr-sociální demokracie). Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr). Posléze abdikoval i policejní prezident Tibor Gašpar.

Koncem září bylo při razii ve městech Kolárovo a Komárno zadrženo několik lidí a čtyři z nich byli obviněni z vraždy novináře a jeho snoubenky. Zsuzsová měla být objednavatelkou, Andruskó zprostředkovatelem, Miroslav Marček dovezl do Veľké Mače svého bratrance Tibora Szabóa, který měl oba mladé lidí zastřelit.

Po zadržení se objevily spekulace, že gang chtěl zabít i náměstka generálního prokurátora Petera Šufliarského.

Zobrazeno 1503 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 14:06
Pro psaní komentářů se přihlaste