út., 25. listopad 2014 12:55

Vyhubíme znovu velké šelmy? V Beskydách je chrání vlčí hlídky

  Ostrava - Do české fauny se vrací velké šelmy. Nejde sice o lva nebo tygra. Vlk a rys jsou však zcela dostačující. Právě tyto ohrožené druhy se po dlouhé době zase toulají v našich lesích. Včetně takového obra, jakým je medvěd hnědý. V rámci ochrany a rozšíření těchto zvířat vznikly v Beskydách tzv. vlčí hlídky.

 

Tyto skupiny sestávají z více jak sto dobrovolníků, kteří sledují výskyt medvědů, rysů i vlků. Snaží se ale také zamezit jejich nelegálnímu lovu. Náplní aktivity vlčích hlídek je především pravidelné procházení terénu a vyhledávání pobytových znaků zvěře. „Kontrolují se stopy, srst či trus,“ uvedla Leona Machalová, koordinátorka vlčích hlídek v Beskydách. „Také se z nich odebírají vzorky na analýzu DNA nebo potravy. Na taková místa se pak umisťují fotopasti."

 

Funkcí hlídek je ale i dobrá informovanost obyvatel. Dobrovolníci se snaží místní poučit o skutečném chování sledovaných zvířat. To by mělo předejít ilegálnímu pytláctví ohrožené zvěře. Už několikrát jsme u nás tyto druhy zcela vyhubili. „V devadesátých letech se do Beskyd ze Slovenska vrátili vlci. Podle dobových informací se zde pohybovala asi desítka zvířat,“ prohlásila Machalová. „Vlna nenávisti a strachu z neznámého však vedla k tomu, že tato zvířata byla během následujících let upytlačena,“ dodává. Hlídky proto pátrají po známkách pytláctví. Upozorňují na zakázané masité návnady. Letos dobrovolníci objevili i jednu otrávenou. Chemická analýza v ní prokázala přítomnost nervového jedu.

 

Ani jeden ze zmíněných druhů už dlouho neměl v naší přírodě žádné místo. Což ovšem způsobuje přemnožení především spárkaté zvěře. Tou se označují všichni lovní přežvýkavci z řádu sudokopytníků a prase divoké. Šelmy jsou proto důležité pro přirozenou rovnováhu lesa. V České republice najdeme několik oblastí, ve kterých se medvěd, rys nebo vlk vykytují. CHKO Beskydy je ale jediným místem, kde můžeme potkat všechny tyto tři druhy najednou. Pokud jde o medvědy a vlky, jedná se stále jen o nepravidelné návštěvy z Polska a Slovenska. Trvalá je nyní pouze populace rysů.

 

Zdroj perexové fotografie:Naturfoto.cz

 

 

Zobrazeno 1222 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste