pá., 11. listopad 2016 23:35

Vysoké Mýto hledá podobu nového parku, vyrůst by mohl do dvou let

Možná podoba parku za pivovarem. Možná podoba parku za pivovarem. Zdroj: Město Vysoké Mýto
Vysoké Mýto – Rada města ve středu 2. listopadu schválila výsledek architektonicko-krajinářské soutěže o návrh využití městských pozemků za bývalým pivovarem. Parametry plánovaného parku vzešly ze setkání s občany i z veřejné ankety. Radnice dává lidem znovu prostor, tentokrát mohou sdělit svůj názor na soutěžní studie.

Pětičlenná porota, ve které byli přítomni také tři nezávislí architekti, hodnotila dva návrhy a usoudila, že lépe daným podmínkám vyhověl návrh architekta Vladimíra Baldy a Lucie Baldové, „druhá“ se umístila studie architekta Jakuba Meda a Johany Šimčíkové. Soutěž totiž nemá skutečného vítěze. „S ohledem na některé nedostatky obou návrhů se porota rozhodla, že nebude udělena první cena. Druhou cenu přisoudila návrhu architekta Baldy a třetí návrhu architekta Meda. Baldův návrh počítá s městským charakterem parku, těžiště druhého návrhu je spíše v zeleni,“ komentoval volbu místostarosta města Martin Krejza. Oba návrhy jsou přístupné na internetových stránkách města, do středy 23. listopadu budou také vystaveny v Muzeu českého karosářství.

K realizaci plánované zelené plochy nemusí vést dlouhá cesta. „Seznámili jsme účastníky s výsledkem soutěže a budeme jednat o zpracování projektové dokumentace pro územní řízení. V příštím roce už bychom chtěli mít dokumentaci a všechna povolení, abychom mohli požádat o dotaci a v roce 2018 park vybudovat,“ sdělil starosta František Jiraský.

Pak zvýší kvalitu života ve městě

Soutěžní návrhy bylo možné podávat od července do poloviny října. Poté rozhodovala porota, jejíž výrok posvětila rada města. Radnice nyní dává lidem možnost se k návrhům vyjádřit, svůj názor mohou sdělit zápisem do knihy připomínek, která bude k dispozici na výstavě v Muzeu českého karosářství.

Nápad na vybudování relaxačního prostoru za bývalým pivovarem vzniknul v roce 2015. „V loňském roce jsme se na setkání s občany i prostřednictvím ankety ptali na budoucí podobu parku. S našimi občany jsme se shodli, že by zde mělo být například místo pro posezení, vodní prvek a prostor pro rodiče s dětmi,“ dodal František Jiraský.

„Vybudování nového parku výrazně zvýší kvalitu života v této části města. Lidé potřebují více než jen soukromou zahrádku, park může sloužit jako přírodní zázemí k relaxaci i místo k setkávání,“ řekl Robert Sedlák z Nadace Partnerství, která se podílela na organizaci spolupráce s občany.

Zobrazeno 2099 krát
Naposledy upraveno: so., 12. listopad 2016 22:34
Pro psaní komentářů se přihlaste