ne., 4. prosinec 2016 21:46

Vytetovaná pohádka na pomeranči pomáhá dětem

Pohádkové pomeranče Pohádkové pomeranče Zdroj: Lukáš Bíba
Praha - Již devátým rokem se, jak oni sami říkají, přísní tatéři z tetovacího salonu Inkoust spojili a zorganizovali Pohádkový pomeranč. Netradiční projekt, který pomáhá dětem bez rodin či dětem těžce nemocným.

Celá akce spočívá v tetování pohádkové postavičky do kůry pomeranče a jejich následné dražbě, která proběhla před pár dny v Praze. Každý rok je jiný, každý ročník pomáhá někomu jinému. Letos tatéři spojili síly s Centrem Provázení, které se stará o těžce, a někdy až nevyléčitelně nemocné děti.

Organizátoři se snaží vybraným dětem splnit největší sny, nebo pro danou instituci vybrat co nejvíce peněz. Letošní přání je ukončit benefiční večer s částkou dvě stě tisíc korun. Draží se vždy citrusové plody s vytetovanou českou pohádkovou postavičkou. Pomeranče se tetují den dopředu a je jich třináct, deset tvoří profesionální tatéři, zbylé tři zhotoví s jejich pomocí samy děti.

pohadkove pomerance ocetkova

Kojenecké ústavy, neúplné rodiny, popáleniny

Benefiční akci odstartoval před devíti lety nápad Lukáše Poláčka, majitele tetovacího salonu. Po narození jeho prvního dítěte se s manželkou rozhodli pomoct těm, kterým život vysypal pod nohy kyselé citróny.

První ročník pomáhal kojeneckému ústavu, ten loňský se věnoval popáleným dětem. „Krásně se to doplňovalo. Často k nám chodí lidé, abychom jim skryly jizvy nebo poškození kůže. Děti pak měly větší sebevědomí a neschovávaly se před ostatními,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Lukáš Poláček.

Proč zrovna pomeranč?

Když se začínající tatér teprve učí, trénuje většinou právě na citrusech. Když budeme přemýšlet opravdu abstraktně, mají právě pomeranče podobnou strukturu kůry jako je lidská kůže. Pak se o něj musíte dobře starat a tetování v něm opravdu dlouho vydrží. „Tato akce spojila moji profesi s dětmi, které potřebují pomoc. Chceme buď pomáhat, nebo alespoň plnit sny. Ale nejdůležitější je na tuto problematiku upozorňovat, aby už ve společnosti nebyla takové tabu,“ objasnil hlavní myšlenku Poláček.

A jak můžeme pomoci my? Pokud se nechystáte vydražit právě jeden originálně potetovaný pomeranč, můžete přispět na účet, letos speciálně určený centru Provázení, nebo individuálně splnit sen dané rodině a zapojit se tak do netradiční a unikátní hry s tetovacími strojky, které pomáhají.

Zobrazeno 2617 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2016 13:32
Pro psaní komentářů se přihlaste