pá., 11. březen 2016 13:41

Z Bratislavy do Vídně za 10 minut

Slovensko chystá dopravní revoluci. Mezi Bratislavou a Vídní má totiž vést nová potrubní doprava pro lidi. Výhodou dopravního prostředku je jeho rychlost přes tisíc kilometrů za hodinu.

Výhodou potrubní dopravy Hyperloop je nejen rychlost tubusového vlaku, ale také to, že je možné trať vést nad zemí i pod zemí. Principem pohybu vlaku je snížený tlak vzduchu v tubusu. To znamená, že bude rychlejší než nynější japonské vlaky, které jsou poháněné magnetickou energií a dosahují rychlosti přes pět set kilometrů.

Společnost stojící za Hyperloop zatím žádnou trať nepostavila. Jedna taková už ovšem ale vzniká v Kalifornii a zástupci společnosti již objíždějí potenciální místa, kde by potrubní doprava mohla být. Zdá se, že Slovensko do těchto míst patří. Slovenské ministerstvo hospodářství již podepsalo s Hyperloop technologies dohodu o budoucí spolupráci. Trať by měla vzniknout mezi Bratislavou a Vídní a zkrátit tak čas cestování z hodiny na deset minut. Trať by se podle všeho mohla v budoucnu rozšířit i do dalších států Visegrádské čtyřky.

Zobrazeno 2111 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:47
Jan Nuc

www.myapple.cz

Pro psaní komentářů se přihlaste