ne., 28. duben 2019 11:31

Z Pardubic se nakonec bude létat i v letní sezoně

Nový terminál Jana Kašpara na Letišti Pardubice. Nový terminál Jana Kašpara na Letišti Pardubice. Zdroj: Magistrát města Pardubice
Pardubice - Po obrovské vlně špatných zpráv, které informovaly o zrušení všech letů z Letiště Pardubice a možném bankrotu, přichází naděje především pro cestující na letní dovolenou z Pardubic. Letišti se ve spolupráci s cestovními kancelářemi podařilo nahradit většinu charterových letů.


"Zcela určitě se podaří zachovat charterové lety. Cestovní kanceláře poté, co tyto lety odřekla společnost Smartwings, jednají s jinými dopravci, kteří mohou přepravu do letních dovolenkových destinací zajistit. Snažíme se jim být maximálně nápomocni. Nyní již probíhají jednání o definitivních letových řádech,“ potvrdila ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová.


Možný výpadek v přepravě cestujících měly způsobit problémy s letadly Boeing 737 Max. Právě tento důvod uvedla jak společnost Smartwings, která měla většinu letů zajišťovat, tak společnost Ryanair. Ta kvůli uzemnění těchto letadel musela od července zrušit svou linku z Pardubic do Londýna. Ředitelka Šmejkalová ale chce nadále se společností Ryanair o lince jednat. "Poslala jsem jim dopis, zdůraznila jsem, že máme smlouvu, kterou pečlivě dodržujeme,“ popsala Šmejkalová a dodala, že pokud by nevyšel návrat linky do Londýna, chce jednat o jiných destinacích.


S odvedenou prací vedení letiště nebyl spokojený hejtman Pardubického kraje, který je minoritním vlastníkem provozovatele letiště společnosti East Bohemia Airport, Martin Netolický. "Poslední informace o zrušení linky do Londýna společností Ryanair a rušení letů v letním provozu do čtyř destinací společnosti Smartwings naznačuje, že pardubické letiště může s vysokou pravděpodobností klesnout ještě v letošním roce na úplné dno,“ uvedl poté, co společnost Smartwings zrušila své lety.

 

S největší pravděpodobností budou charterové linky obsluhovat bulharské společnosti Bulgaria Air, Bulgarian Air Charter, a turecké společnosti Onur Air a Pegasus Airlines. Tyto společnosti by podle aktuálního letového řádu měly přepravit cestující do destinací Burgas, Antalya a Podgorica. O letech na řecké ostrovy Rhodos a Kréta se stále vedou jednání. "Zatím vše nasvědčuje tomu, že se dovolenkové lety z Pardubic do Bulharska, Turecka i Řecka uskuteční podobně jako v minulých letech,“ uvedla tisková mluvčí majoritního vlastníka letiště města Pardubice, Nataša Hradní.

Pardubické letiště tak vzhledem k nejisté letní sezoně očekává pouze 90 tisíc pasažérů. "Jedná se ale o velmi pesimistické odhady,“ dodala Šmejkalová. Loni odbavilo letiště 147 tisíc cestujících a to i přes dvouměsíční odstávku, kdy probíhala rekonstrukce ranveje.

Zobrazeno 1359 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. duben 2019 19:07
Pro psaní komentářů se přihlaste